BİR CHRISTOPHER NOLAN FİLMİNİ NASIL TANIRSINIZ?

BİR CHRISTOPHER NOLAN FİLMİNİ NASIL TANIRSINIZ?


Madde madde Nolan sineması


Övdükçe bitmeyen Dunkirk, uzun bir bekleyişin ardından yarın, vizyonda yerini alıyor. Yapılan ilk değerlendirmelerde hem yılın, hem de Christopher Nolan‘ın en iyi filmi olarak tanımlanan Dunkirk için yarın sinema kapılarında nöbet tutmadan önce, yönetmenin her filminde kendini gösteren karakteristik özelliklerini bir videoyla yiyip yutmak istemez miydiniz?

memento

ScreenPrism isimli bir Youtube kanalının hazırladığı videoyla Nolan’ın temelde sinemayı ele alış biçimini, işlediği ortak temaları, karakterlerine ve seyircisine olan yaklaşımını önce bir 9 maddeye indirgiyor, ardından onları da bir güzel açıyoruz. 

Memento’dan The Dark Knight Rises üçlemesine, Inception’dan Interstellar’a her filmde öne çıkan gerçekliğin kabulü, çizgisel olmayan anlatımı, öznel bakış açısı, bölünmüş kişilikler ve film noir havası gibi kesişim kümeleriyle madde madde Nolan sinemasına iniş yapıyoruz.

Çoğu zaman oyuncu seçiminde bile bildiği yoldan gidip farklı filmlerde de aynı isimlere yer veren Nolan’ın engin dehasına yelken açmak isteyenler, ne yapacağını çok iyi biliyor.