BİR TARİHİN ADI: THE HAÇIENDA

BİR TARİHİN ADI: THE HAÇIENDA


Mis gibi fotoğraflarla...


İngiliz müziği denince akla Joy Division, The Smiths gelir, bunlar günümüze yaklaştıkça Blur‘e, Oasis‘e evrilir… Gruplar eskimez ama değişir, anılar çoğalır ama yok olmaz. İngiltere ve müzik yan yana gelince değişmeyen bir şey var; Manchester. Müzikle birleştiği kısım ise Madchester!

Madchester’ın da en önemli lokasyonlarından biri The HaçiendaMadonna, The Smiths, James, The Happy Mondays, The Stone Roses, Graeme Park, Mike Pickering, Dave Haslam gibi isimleri sahnesinde ve DJ kabininde konuk eden bir mekan düşünün. “Müdür bu akşam n’apsak ya?” diye soruyorsun ve aldığın cevap “abi James konseri varmış ona mı gitsek, yoksa yarın The Stone Roses’a mı gideriz?” oluyor. Böyle bir şey gerçekten yaşandı, kesinlikle rüya değil.

1982’de Tony Wilson tarafından açılan acid house kulübü The Haçienda, en önemli müzik sahnelerinden birinin tarihini içinde barındırıyordu. Ta ki 28 Haziran 1997’ye kadar… Onlarca ismin sahne aldığı, müziğe gönül vermiş insanların evi The Haçienda, artık kapanıyordu. Biraz daha zorlayalım ve bizdeki Kemancı‘yı ele alalım. Herkesin bir arada olduğu, en güzel grupların canlı performanslarını sergilediği, alkolün gırla tüketildiği ama saygının da yitirilmediği bir ortam işte. Her güzel şeyin sonu geldiği gibi ikisi de güzel anılarla birlikte kapandı, gitti. Geriye güzel fotoğraflar, fotoğraflarda gördüğümüz eğlenen yüzler kaldı.

Fotoğrafçı Peter Walsh da zamanında The Haçienda’yı evi olarak benimseyen isimlerden biri. 1989 yılında, The Cure‘un en güzel dönemi bitmemişken, şu yazıyı okuyanların bir kısmı doğmamışken ve SSCB dağılmamışken o kadar güzel fotoğraflar çekmiş ki onlara baktıkça zaman yolculuğunun gerçek olmasını diliyorsunuz.

Belki zaman yolculuğu gerçekten yapılamayacak, belki The Haçienda’nın en güzel dönemini hiçbir zaman yaşayamayacağız ama yukarıda bahsi geçen grupları dinledikçe bir dönemin neden Madchester’a gönül verdiğini her zaman hatırlayacağız. İyi ki varsın Madchester, iyi ki vardın The Haçienda!

Fotoğrafların bir kısmını buraya da iliştiriyoruz. Geri kalanlar için de sizi bu linke alalım.