KUBRICK THE SHINING’İ ÇEKERKEN NELERDEN İLHAM ALDI?

KUBRICK THE SHINING’İ ÇEKERKEN NELERDEN İLHAM ALDI?


Before The Shining


Üstünden neredeyse 40 yıl geçti, The Shining‘in etkisi geçmek bilmedi. Dünya olduğu yerde bir 40 yıl daha duracaksa eğer, yine de geçmez. Ardından gelen sayısız başarılı-başarısız filme ilham olup her bir sekansından ayrı malzeme veren bir filmin etkilerini nereye baksanız görebilirsiniz, görmeyi bilirseniz. Peki ya o film nelerden etkilendi dersiniz?

Shelley Duvall The Shining kubrick

Bu böyle gidiyor biliyorsunuz. Göz alacağını aldıktan sonra, ister-istemez etkileniyor, kendine göre yeniden yorumluyor, sonra da referans veriyor. Her birinin bir öncesi, bir de sonrası var. Hem etkilendikleri, hem de etkiledikleri… Şimdi de Stanley Kubrick’in o kusursuz dehasını etkileyen evvelki filmleri masaya yatırıyor, aynı koridorlarda daha önce kimler koşmuş bir bir görüyoruz.

Diabolique, Halloween, The Bridge on the River Kwai, Repulsion ve sessiz sinemanın birkaç yapıtı daha, Kubrick’in The Shining’i yaratırken bilinçaltından nasıl kopup gelmiş, Before The Shining videosunda görüyoruz. Herhangi bir anlatıcı ses ya da yazılı analiz yok; sadece görüntüler var, onlar da zaten derdini pekala anlatıyor.

Çalışmalarını büyük bir keyifle izleyip paylaştığımız Candice Drouet’nin elinden çıkan video, Kubrick’in The Shining’den önce belleğe attıklarından bir kısmını gözler önüne seriyor. Biz de bir kez daha, onca parçadan nasıl harika bir bütün oluştuğunu bir kez daha görüyoruz. Video 2 dakika, ama Kubrick’in dehası tabii ki bununla sınırlı değil, bu referanslar bütünün sadece bir kısmı, küçük bir kısmı…