LADRI DI BICICLETTE Mİ? MASTER OF NONE MI?

LADRI DI BICICLETTE Mİ? MASTER OF NONE MI?


iPhone and Bicycle Thieves


Kimi zaman kalemiyle kimi zaman oyunculuğuyla zaman zaman da yapımcı koltuğunda izlediğimiz Aziz Ansari’nin Netflix ekranlarında ılık rüzgarlar estiren serisi Master of None, gerçekçi anlatımı ve içten diyaloglarıyla ilk sezonuyla ekran başındakileri tavlamış olsa da, daha çok üzerine düşülen teknik ve referansların ikinci sezon önü alınamayınca dizi de başka bir boyuta taşındı.

Bicycle-Thieves-Master-of-None

Özellikle ikinci sezonun ilk bölümüyle ayrı bir sinematik açılış yapan dizi, Thief bölümünde İtalyan yeni gerçekliğine öyle bir selam çakmıştı ki, biz de böyle bir video ne zaman gelir diye tetikte bekliyorduk. Siyah-beyazı, sekans sekans sokakları, konusu ve olay örgüsüyle baştan sona Yeni Gerçekçilik akımının simgelerinden İtalyan kültü Ladri di Biciclette‘ye (Bicycle Thieves) saygı duruşunda olduğu kimsenin gözünden kaçmamıştır. 1948 yapımı, En İyi Yabancı Film Oscar’lı, Vittoria DeSica başyapıtı Bicycle Thieves’i gerek görsel, gerek teknik gerek de estetiksel açıdan yeniden yorumlayan bölüm; etrafta koşturan çocukları, odak noktası ya da pedalları eşliğinde paralel evrende başka bir klasik izlettirdi.

Nelson Carvajal’ın yan yana getirdiği benzer sahnelerle, iki zaman arasındaki bu iki hırsızın ve iki farklı yapımın klasik hikayesini tekrar tekrar izliyoruz.