SANIRSIN TERRENCE MALICK BAKARSIN TOM LOWE

SANIRSIN TERRENCE MALICK BAKARSIN TOM LOWE


Büyülü dünya manzaraları: Awaken


Kendine has sinema diliydi, allttan dönüp üstten yuvarlanan kamera hareketleriydi, enfes sinematografisiydi derken günümüzün en tartışmalı yönetmenlerinden Terrence Malick, kim ne derse desin sanat kimliğini öyle bir oturttu ki, nerede-ne zaman-kim görse neye elinin değdiğini anlayabiliyor, o olmasa bile benzeştirebiliyor. Tabii, Terrence Malick filmi izlemişse eğer…

awaken-2

Senaryosuz ve temelinin dışında doğaçlama takıldığı deneysel filmleriyle izleyenlerin kafasını allak bullak etse de, yarattığı benzersiz görüntülerin büyüsüne de bir o kadar kolay kapılınabiliyor. Kendi yönetmese bile, The Better Angels ve The Vessel gibi yapımcı koltuğuna oturduğu filmlere de tadını tuzunu veren Malick, oturduğu yerden varlığını her türlü hissettiriyor.

Yönetmenden çok yapımcısını övdük; ama yeni fragmanıyla Awaken, baştan sona Terrence Malick kokuyor. Tom Lowe’ın 5 yıldan uzun bir süre üzerinde çalıştığı Awaken, zaman zaman sudan ya da havadan, çoğu zaman da her türlü görüş alanından yakaladığı muazzam dünya manzaralarıyla gözlere en alasından ziyafet çekiyor.

awaken-1

İnsanlığın teknoloji ve doğayla olan ilişkisini keşfe çıkan belgesel, başka bir evrenden çekilmiş gibi olsa da üzerinde yaşadığımız dünyanın büyülü güzelliklerini gözler önüne seriyor. Daha önce görmediğimiz insanların gözünden bilmediğimiz manzaraları seçip çıkartan Tom Lowe, destansı anlatımıyla izleyenleri zamanın ve sınırların ötesinde bir yolculuğa davet ediyor. Awaken’ı ne zaman ve nasıl izleyeceğimiz henüz belli değil; ama elbet bir yolunu buluruz.

Arkadan çalan tanıdık gelebilir, biz önden sürprizini kaçıralım: M83 – Outro

Buyursunlar…