WES ANDERSON YAPIMCILIĞINDA VE YAPICILIĞINDA BELGESEL: ESCAPES

WES ANDERSON YAPIMCILIĞINDA VE YAPICILIĞINDA BELGESEL: ESCAPES


İki Blade Runner evrenini de yazan adam


Çok yönlü uzmanlık alanlarıyla sinemanın ilginç karakterlerinden Hampton Fancher’ın hayatını, Fancher’ın sözleriyle anlatan bir belgesel, Escapes geliyor.

1982’de Ridley Scott’ın Blade Runner’ını, Philip K. Dick’in distopyasından dev ekranlara David Peoples ile uyarladığı gibi, filmin yapımcılığını da üstlenen Fancher, ilk fragmanı gelen belgeseliyle görüp geçirdiklerini uzun uzadıya anlatıyor.

escapes-

Yazar kimliğinin yanında; yönetmen, oyuncu, flamenko dansçısı ve prodüktör kimlikleriyle de bilinen Fancher, Ridley Scott’ın Blade Runner’ı gibi Denis Villeneuve’ün Blade Runner 2049 çıkartmasını da baştan yazdı. “Yok artık daha neler”, değil mi?

İşte bu adamın bütün bunları nasıl yaptığını; konudan konuya, dönem dönem ve bizzat anlattığı Escapes’in yapımcı koltuğunda ise Wes Anderson ve vizyonu oturuyor. Fragmanla da onaylandığına göre, yine elini attığına kendi kokusunu sindirmiş, haberler iyi.

Wes-Anderson-01

Wes Anderson baş yapımcı da, “Bu belgeseli kim yazıyor, kim yönetiyor?” derseniz, The Experimenter’ın yönetmeni Michael Almereyda deriz.

Konusuna gelecek olursak epey inişli çıkışlı, bol kaçışlı; ama birinci ağızdan. Fancher’ın inceden inceye Blade Runner serüveni, Hollywood’la geçen günleri, çeşit çeşit rolleri ve gizli aşklarıyla birlikte; arkadaşlık ve kıskançlık etrafında dönenlerden de bahsettiği belgeselin her bir yanına da bir diğer tutkusu, flamenko ateşi sinmiş.

26 Temmuz’da New York IFC Center’da gösterime girecek Escapes, Ağustos’tan sonra gösterim alanını daha da yayacak; ama ne kadar yayar bilemiyoruz.

Michael Almereyda’yı bu yaz, Escapes’in yanı sıra bir de bilim kurgu filmiyle izleyeceğiz. Başrolünde Jon Hamm’in yer aldığı Marjorie Prime, 18 Ağustos’ta vizyonda. Blade Runner 2049 da, 6 Ekim’de.

İşte fragman!