BLADE RUNNER’IN ELEKTRONİK MÜZİKLE İLİŞKİSİNİ ANLATAN BELGESEL YAYINDA

BLADE RUNNER’IN ELEKTRONİK MÜZİKLE İLİŞKİSİNİ ANLATAN BELGESEL YAYINDA


Do Androids Dream of Electronic Beats?


2017’nin en çok beklenen ve gelen yorumlara göre de en iyi filmi olan Blade Runner 2049’a sadece bir gün kalmışken, serinin ilk filminin müzikleri ve elektronik müzik üzerine etkisini konu alan bir belgesel yayınlandı.

Vangelis’in imzasını taşıyan ilk filmin müzikleriyle sinema ve müziğin belkide birbirine en yakınlaştığı anlardan biri olarak sinema tarihine geçmişti. Çünkü 1982 yapımı ilk Blade Runner’ın nerede duysak hemen fark edeceğimiz tema müziğiyle başlayan soundtrack’i, o günden bu güne elektronik müzikle uğraşan bir çok sanatçıyı, ya da genel anlamda konuşmak gerekirse bir çok müzisyeni etkisi altına almıştı.

Fact Magazine’in hazırladığı Do Androids Dream of Electronic Beats? isimli belgesel; synth pop efsanesi Gary Numan ve trip-hop’ın kralı Tricky’den, Ikonika ve Hans Berg gibi çağdaş bestecilere ve Blade Runner 2049’nın yönetmeni Denis Villeneuve‘e kadar uzanan bir yelpazede filmin distopik atmosferi için nasıl  önemli bir noktada olduğunu anlatıyor.

Vangelis’in imza attığı ilk filmin müzikleri için “Zarif ve güçlü bir atmosfer yaratıyor. Bu mükemmel ölçüde bir araya gelmiş denge ve estetiğin birleşiminden doğan bir ürün.” diyen Villeneuve, Blade Runner 2049’un soundtrack’i için koltuğu Hans Zimmer ve Benjamin Wallfisch’e emanet etmişti.

İsmini Philip K. Dick’in Do Androids Dream of Electronic Sheeps romanından alan belgeseli izlemek için hemen tıklayın.