ROGER DEAKINS: BLADE RUNNER 2049’NI 3D DEĞİL 2D İZLEYİN!

ROGER DEAKINS: BLADE RUNNER 2049’NI 3D DEĞİL 2D İZLEYİN!


Açılın sahibi geldi...


Blade Runner 2049 bütün sansür muhabbetlerinin gölgesinde sonunda Türkiye’de vizyona girdi. Filmin efsanevi görüntü yönetmeni Roger Deakins ise filmi IMAX’te mi izlesek? Normal salonda mı izlesek? tartışmalarına noktayı koyacak bir açıklama yaptı.

Ülkemizde filme uygulanan sansürü konuşurken, yurt dışında ise Blade Runner 2049’nın Box Office’te beklenen başarıyı elde edememesi konuşuluyor. Tabi biz Blade Runner sevenleri Box Office sonuçlarından çok filmin kendisi ilgilendirdiği için film üzerindeki gündemimiz de ona göre daha farklı bir konumda. Eş dost arasında “Abi filmi IMAX’e göre yapmışlar”, “Normal salonda izlemeyin!”, “O sesler neydi öyle be!” gibi yorumlarla kafası karışanlar için filmin görüntü yönetmeni Roger Deakins noktayı koydu. Sicario, No Country for Old Man, The Big Lebowski ve daha sayısız bir çok Hollywood filminde kameranın arkasında yer alan Deakins, filmi 2D formatında geniş ekrana uygun olarak çektik. O yüzden film için en uygun format 2D. Doğru koltukta oturup doğru açıdan izleyen biri için belki bu çok fark etmeyecektir ama her ne kadar sıkı bir 3D hayranı olsanız bile herkes ortalama olarak en uygunu filmi bu şekilde izlemek.” diyerek filme henüz gitmemiş ve tekrar gitmek isteyenler için kafalardaki soru işaretlerinin bir kısmını cevapladı.

Denis Villeneuve’ün de kendisine saygısını “Kullanabilecek bütün numaraları kullanıp gerçekten son derece etkileyici mekanlar yaratmayı başaran birisi, gerçekten sınırları zorluyor.” dediği ve sıradaki projesi Dune’da da birlikte çalışması muhtemel olan Deakins’in sözlerine kulak vermekte fayda var.