BLACK MIRROR BÖLÜMÜ NOSEDIVE GERÇEK OLDU

BLACK MIRROR BÖLÜMÜ NOSEDIVE GERÇEK OLDU


Sırada hangi bölüm var?


Çin’de Zhima Credit isimli bir şirket, insanların sosyal hayatlarını puanlayan bir uygulamayla Black Mirror’a hoş geldiniz dedirtti.

black_mirror

Duyar duymaz akıllara hemen Black Mirror’ın 3. sezonunda izlediğimiz Nosedive isimli bölümünü getiren bu gelişme, kulağa epey korkunç geliyor. Zhima Credit isimli bir şirketin hayata geçirdiği Alipay isimli uygulama, insanların yaptığı her hareketi puanlamak üzerine tasarlanmış.

Çin Halk Cumhuriyeti’nde ülkeyi yöneten Çin Kominist Partisi’nin bu tarz bir uygulamaya geçmek istediği geçen sene ortaya çıkmıştı. Bunu fırsat bilen firma ise, insanları günlük hayatlarında yaptığı her hareketi baz alarak 350 ile 950 arasında puanlayıp sosyal hayatlarını ona göre sınırlandırmaya hazırlanıyor.

Firmanın Finansal CEO’su Lucy Peng, Zhima Credit için “Zhima Credit, kişisel kredi sisteminin somutlaşmış halidir. Objektif bir değerlendirme yapmak için büyük ölçekli verileri kullanır. Puan ne kadar yüksek olursa, kredi de o kadar iyi olur. Toplumdaki kötü kişilerin gidecek bir yerleri kalmayacak, iyi insanlar ise özgürce ve engel olmadan hareket edebilecek.” diyerek acaba ilk hangisi gerçekleşecek dediğimiz Black Mirror bölümlerinde birinciliği kaptı.