WES ANDERSON ISLE OF DOGS’TA HAYAO MIYAZAKI’DEN İLHAM ALMIŞ

WES ANDERSON ISLE OF DOGS’TA HAYAO MIYAZAKI’DEN İLHAM ALMIŞ


Hak vermemek mümkün mü?


Bugün başlayan Berlin Film Festivali’nde uzun zamandır beklenen filmi Isle of Dogs için bir basın toplantısı düzenleyen Wes Anderson, bol bol Hayao Miyazaki’yi andı.

Film Festival, Berlin, Germany - 15 Feb 2018

Filmin senaryosunda birlikte çalıştığı Roman Coppola, Jason Schwartzman ve Kunichi Nomura ile kameraların karşısına geçen ABD’li yönetmen, “Birlikte çöplüğe terk edilmiş bir grup köpek hakkında bir film yapalım diyerek projeye başladık. Kabul edelim çok orijinal bir fikir olmayabilir. Ama aynı zamanda Japonya ve Japon kültürüyle ilgili de bir şeyler yapmak istiyordu. Özellikle Akira Kurosawa…” diye söze başladı.

Öncelikli amacının her zaman köpeklerle ilgili bir hikaye anlatmak olduğunu ve Fantastic Mr. Fox’u yaptığı zamandan beri animasyona, özellikle Japonya’dan çıkan işlere hayran olduğunu belirterek lafı Miyazaki’ye getiren Wes Anderson, “O, bence ayrıntıları ve filmde olması gereken sessizliği daha önce kimsenin yapmadığı gibi ortaya koydu. Onun filmlerinde sessizliğin içindeki ritmi ve tekrarı apaçık görebilirsiniz. Animasyon geleneğinde bu çok yoktur, ama o hem bunu uyguladı hem de insanlara bunun ne kadar güzel olduğunu gösterdi. ” yorumunu yaptı.

Alexandre Desplat ile çalışırken kendilerini belirli bir sahne için besteledikleri şarkıyı silerken bulduğunu paylaşan Anderson, “Bunu bize o öğretti. Çünkü filmin sessiz olmasını istiyorduk.” diyerek usta yönetmeni bir kez daha yüceltti.

Basın toplantısında ayrıca bu kadar yıldız dolu bir kadroyla çalışmanın nasıl bir şey olduğundan ve stop motion film yapmanın zorluklarından bahseden Wes Anderson, “İki yıl uğraştığınız bir karakter, aslında sizin düşündüğünüzden daha az gülüyor diye her şeyi baştan yapmak zorunda kalabilirsiniz.” diyerek animasyonun ne kadar zor bir sanat dalı olduğunu bir kez daha bizlere göstermiş oldu.

Galasını Berlinale’nin açılış filmi olarak yapan, 29 Haziran’da ise ülkemizde vizyona girecek filmin fragmanıyla gün saymaya devam edelim.