MASSIVE ATTACK MEZZANINE’İ İNSAN DNA’SINA KODLADI

MASSIVE ATTACK MEZZANINE’İ İNSAN DNA’SINA KODLADI


Devrim niteliğinde hareket


20 yılı deviren klasik Massive Attack albümü Mezzanine, artık insan DNA’sında saklanacak.

Albümün 20. yıl dönümünü kapsamında, Massive Attack albümün tamamını DNA’ya kodlamak için biraz sıra dışı bir yaklaşım benimsedi.

Massive-Attack-Mezzanine-Wallpaper

 

Bu ilginç durum, bir basın açıklamasıyla duyuruldu. Massive Attack, bu işlem için profesör Robert Grass ve ETH Zürih’teki ekibi ile Zürih merkezli şirket Turbobeads ve ABD merkezli şirket CustomArray’le çalıştı. Bu işlem, tüm bir albümün ilk kez bu şekilde DNA’ya saklandığı çalışma olarak şimdiden tarihe geçti.

ETH Zürih’in Fonksiyonel Malzemeler Laboratuvarı profesörü Robert Grass ise, “Bu yöntem yüzlerce, binlerce yıl boyunca müzik arşivlememizi sağlıyor.” diyor.

Grass, albümün dijital sesini bilim insanı Reinhard Heckel ile genetik kod haline getirdi. Grass, “Bir CD’de veya sabit diskte saklanan bilgiler, sıfırlar ve birler dizisi olsa da, biyoloji, DNA’nın dört yapı bloğunun bir dizisinde genetik bilgiyi depolar: A, C, G ve T. Bununla birlikte, bilgi DNA üzerinde saklandığında, milyonlarca kopyayı minimum çabayla hızlı ve düşük maliyetli hale getirebiliriz.” diyerek sözlerini sürdürdü.

ETH’nin web sitesinde yer alan bir blog yazısı, albümün DNA iplikçiklerine kodlandığı ve çıplak gözle görülemeyen 5.000 nano boyutlu cam kürelere aktarıldığı süreci açıklıyor.

Mezzanine, RealAudio Player’ı kullanarak ücretsiz dinlenebilir şekilde piyasa çıkmıştı. Yani ilk çıktığı 1998 yılında da zamanının çok ötesindeydi.