STANLEY KUBRICK 2001: A SPACE ODYSSEY’NİN SONUNU İLK KEZ AÇIKLIYOR

STANLEY KUBRICK 2001: A SPACE ODYSSEY’NİN SONUNU İLK KEZ AÇIKLIYOR


Hiç görülmemiş röportaj


Sinema tarihinin belki de en çok konuşulan, tartışılan, yaptığı her filmiyle olay yaratan ismi kim desek, listeye kafadan girebilecek bir isim Stanley Kubrick. Uzun yıllar sinema dünyasını meşgul etmiş ve birçok tartışmaya yol açmış, Arthur C. Clarke‘ın 1968 tarihli başyapıt niteliğindeki romanı 2001: A Space Odyssey‘nin aynı tarihli ve aynı isimli uyarlaması hakkında açıklamalar yaptığı, daha önce hiç görülmemiş bir röportajı ortaya çıktı.

Stanley-Kubrick

Kubrick bu finali açıklamayı, çoğu dahinin yaptığı gibi, açıklamayı reddediyordu. Kendisinin ölümünün üzerinden neredeyse geçen 20 yıldan sonra, finalle ilgili düzgün bir açıklama edinilmesi artık imkansız bir hale gelmişti. Ama gizli kalmış ve daha önce hiç yayınlanmamış bir kayıt ortaya çıktı. Japonya televizyonu için, UFO uzmanı Jun’ichi Yaoi tarafından, bir paranormal belgeseli olarak çekilen bu kayıtta, uzmanımız Stanley Kubrick’le The Shining‘in setinde yaşanan paranormal olayları konuşmak için hazırlanırken iş bir anda normal bir röportaja dönüyor.

Kubrick 2001: A Space Odyssey hakkında şöyle bir açıklama yapıyor: ” Film çıktığından beri bu açıklamayı yapmaktan kaçındım. Düşünceler, söze döküldükleri zaman aptalca görünebilirler ama ben anlatmayı deneyeceğim. Fikir, astronotun Tanrı’ya benzer varlıklar, saf enerjiden oluşan yaratıklar veya şekilsiz ve biçimsiz zeka tarafından ele geçirilmiş olduğuydu. Onu incelemek için ”insan hayvanat bahçesi” gibi bir yere koydular ve bütün hayatı o noktadan bu noktaya sürüklenerek geçiyordu. Ve kendisinin zaman duygusu ve zaman kavramı yoktu. Tıpkı filmde görüldüğü gibi oluyor.”

Açıklamanın devamını ve yönetmenin 1 saat 20 dakikalık röportajını YouTube’dan izleyebilirsiniz.