STANLEY KUBRICK’İN KAYIP SENARYOSU ORTAYA ÇIKTI

STANLEY KUBRICK’İN KAYIP SENARYOSU ORTAYA ÇIKTI


Cesur yönetmenler aranıyor


Sinema dünyasının en önemli isimlerinden Stanley Kubrick’in 60 yıldır kayıp olan bir senaryosu ortaya çıktı.

??????????????????????

Üzerinde 24 Ekim 1956 tarihli bir MGM Studios damgasıyla ortaya çıkan senaryo, Stefan Zweig’in 1913 tarihli Yakıcı Sır isimli kısa romanından bir uyarlama. Filmin neden çekilemediğine dair ise ortada iki adet düşünce var. Bunlardan ilki, Kubrick’in o sırada oyuncu Kirk Douglas’la birlikte savaş karşıtı filmi Zafer Yolu’nun (Paths Of Glory) çekimlerine başlaması. Bir diğer düşünce ise MGM’nin yapımcı ortağı James B. Harris’in bu hikayenin filme uyarlanamayacağını düşünmesi nedeniyle senaryodan vazgeçildiği yönünde.

Kubrick’in Paths Of Glory’de birlikte çalıştığı senarist Calder Willingham’la birlikte kaleme aldığı kayıp senaryoyu Bangor Üniversitesi’nden Nathan Abrams tarafından keşfedildi. Abrams, “Bunu keşfettiğime inanamadım. Gerçekten çok heyecan verici. Bu senaryonun kayıp olduğu düşünülüyordu. Kubrick hayranları, sanatçının bu eseri uyarlamayı ne kadar istediğini bilir, ama kimse bu senaryonun tamamlandığını düşünmüyordu. Şimdi ise elimizde bir kopya var ve bu neredeyse bitmiş bir senaryo.” diyerek senaryonun durumuyla ilgili detayları paylaştı.

Zweig’in Yakıcı Sır isimli mini romanı, evli bir kadınla ilişki yaşayabilmek için kadının 12 yaşındaki oğluyla iletişim kuran çapkın bir baronun hikayesini anlatılıyor. The Guardian’a göre 1962 yılında Vladimir Nabokov’un Lolita romanın tam tersi bir hikayeyi anlatan senaryo, Kubrick tarafından dönemin ABD’sine uyarlanmış ve beyaz perdeye aktarılmaya hazır bir halde bekliyor.

Böylesine önemli bir ismin senaryosunu sinemaya uyarlamayı göze alacak ve bunun altından da başarıyla kalkacak bir yönetmen adayı bulmak şimdilik epey zor gözüküyor.