STANFORD UNIVERSITY’DEN DEV ANDY WARHOL FOTOĞRAF ARŞİVİ

STANFORD UNIVERSITY’DEN DEV ANDY WARHOL FOTOĞRAF ARŞİVİ


130.000 Andy Warhol fotoğrafı


Ürettiği işler ve ortaya çıkardığı yeni bakış açısıyla günümüz sanat dünyasının şekillenmesinde büyük etkisi olan Andy Warhol’un hayatı boyunca çektiği çektiği fotoğraflardan 130.000 gibi neredeyse tamamı diyebileceğimiz sayıda fotoğrafı bir araya toplandı.

1091x576x2

Bugüne kadar daha önce farklı girişimlerle bir araya toplanan Andy Warhol fotoğraf arşivlerinin en büyüğü, Stanford University tarafından hazırlandı. Sanatçının hem kendi stüdyosu The Factory’de hem The Interview’da hem de kişisel olarak çektiği fotoğraflardan oluşan dev arşiv, Warhol’un meşhur pop-art işlerinden gece hayatı fotoğraflarına, editöryel işlerinden polaroid fotoğraflarına geniş bir yelpazede fotoğrafları barındırıyor.

Projenin başındaki isim olan Amy DiPasquale, bu çalışmayla ilgili “Warhol kamerasını gittiği her yere götürüp olabilecek herkesi fotoğrafladı. Arşivin içerisinde göz alıcı modeller ve gece hayatı fotoğraflarından oldukça sade ve günlük şeylerin fotoğraflarına kadar farklı farklı her şeyi bulabilirsiniz.” açıklamasını yaptı.

İçinde 130.000 fotoğraf ve 3600 rulo filmin yer aldığı arşive buradan ulaşabilirsiniz.