MARVEL KARAKTERLERİNDEN SELAMINI ESİRGEMEYEN 5 ŞARKI

MARVEL KARAKTERLERİNDEN SELAMINI ESİRGEMEYEN 5 ŞARKI


Müzik dünyasından Marvel'a saygı duruşu


Televizyon, sinema ve çizgi roman dünyasına yakın biriyseniz eminiz Stan Lee ismi size tanıdık geliyordur. Bu hafta, 95 yaşında hayatını kaybeden Stan Lee, günümüz süper kahraman dünyasının en bilindik karakterlerini yaratarak adını tarihe altın harflerle yazdırmış bir isim. Kendisinden sonra gelen bir çok yazar, çizer, yönetmen, senarist ve müzisyene ilham kaynağı olan Stan Lee ve karakterlerinin tabii ki müzik dünyasında da karşılığı olacaktı.

Superman, Spider-Man, Ghost Rider, Batman gibi kült karakterlerin yaratıcısı Stan Lee adına çok dakikalık saygı duruşunda bulunmak için, bugüne kadar birçok müzisyenin yaptığı süper kahraman temalı şarkılardan en sevdiklerimizi sizlerle paylaşıyoruz.

1_MAIN-Stan-Lee-life-in-pictures

Megadeth – Holy Wars… The Punishment Due

Stan Lee, The Punisher’ın yaratımına bizzat bir katkısı olmasa da ailesini öldüren kötü adamların başına dünyayı yıkmayı kafasına koyan Frank Castle karakterinin isim babası olarak kabul ediliyor. Sinemada farklı karakterlerin hayat verdiği Frank Castle karakteri, son olarak Jon Bernthal’ın başrolünde yer aldığı bir Netflix yapımıyla ekranlara gelmişti.

Dave Mustaine ve çetesi Megadeath’in Holy Wars… The Punishment Due şarkısı ise, Megadeath’in 1990 çıkışlı Rust In Peace albümünde yer alıyor. Dini çatışmaların yanında, The Punisher’ın çetin yolculuğuna da değinen şarkı, listedeki ilk şarkımız.

Joe Satriani – Surfing With The Alien

ABD’li gitar virtüözü ve besteci Joe Satriani de Stan Lee’ye saygı duruşunda bulunan isimlerden biri. Fantastic Four’un hikayesinde karşımıza çıkan Silver Surfer üzerine Surfing With The Alien isimli bir şarkı yazan Satriani, 1987 yılında albümle aynı isimli bu şarkıyla bizleri kendi gözünden fantastik dünyaya davet ediyor.

Yıllardır “Acaba bir gün gelir mi?” diye düşündüğümüz solo bir Silver Surfer filminin soundtrack’i için ilk kimin kapısını çalacağımıza dair kimsenin kafasında bir soru işareti yoktur umarız.

 

Ramones – Spider-Man

New York’un simge gruplarından biri olan Ramones’un, süper kahraman dünyasında şehrin savunucusu olan Spider-Man’e özel bir ilgisi vardı. Bu özel ilgilerini bir şarkıya çeviren grup, esinlenme tabirini bir kenara bırakırsak Spider-Man’in 60’larda televizyonda yayınlanan çizgi filminin tema şarkısına kendi yorumunu kattıkları bir cover versiyon kaydetmişti. Grubun bu kaydı, Ramones’un son yıllarında verdiği konserlerde sıklıkla kendine yer bulmuştu ama 1996’da yayınlanan Greatest Hits Live albümüne kadar hiçbir yerde yayınlanmamıştı.

Grubun karakteriyle doğru orantılı bir şekilde bağdaşıp, doğup büyüdükleri şehre bir saygı duruşu niteliğinde kaydettiği şarkıyı dinleyip gaza gelmek serbest.

 

The Traits – Nobody Loves The Hulk

Sadece 1957-1962 yılları arasında The Traits ismi altında müzik üretmiş olan grup, bu kısacık ömründe Stan Lee’ye saygı duruşunda bulunmayı da ihmal etmemiş. Aktif oldukları yıllarda çok tanınmayan grup, ailemizin yeşil devi Hulk’a ithaf ettikleri ve sitemlerini dile getirdikleri Nobody Loves The Hulk isimli şarkılarının 80’li yıllarda ortaya çıkmasıyla tekrar müzik dünyasının gündemine gelmiş.

Esasen stüdyo müzisyenlerinden oluşan The Traits, kim bilir bugüne kadar dinlediğimiz hangi klasik şarkının albüm kaydınıda ter dökmüştür…

 

Bütün MF DOOM Diskografisi

İsmini bizzat Fantastic Four evreninin kötü adamı Victor von Doom, yani Doctor Doom’dan alan Daniel Dumile aka MF DOOM, rap dünyasında sık sık karşılaştığımız süper kahraman dünyasıyla flört durumunun en belirgin örneği olarak listemizde. Neredeyse şarkılarının hepsinde bir süper kahraman göndermesine yer veren MF DOOM, rap müziğin yaşayan efsanelerinden biri olmasının yanında sıkı bir Marvel takipçisi, hatta uzmanı desek yanılmayız.

Şarkı sözü bakımından hip-hop dünyasına çağ atlatan isimlerin başında gelen MF DOOM, bol bol tercih ettiği kelime oyunlarını süper kahraman dünyasının tanıdık karakterleriyle birleştirmeyi o kadar yumuşak bir biçimde yapıyor ki, çoğu zaman bu referansı şarkı sözlerini okuyana kadar fark edemiyoruz bile.

Bonus:

Suicide – Ghost Rider

2016’da aramızdan ayrılan Alan Vega’nın, Martin Rev ile birlikte punk’ı bol bol synthesizer’a batırıp caz ve avangart’ta pişirdiği grubu Suicide’ın iki buçuk dakikalık şarkısı Ghost Rider, listemizdeki süper kahraman dünyasına selam duran ilk şarkımız. Süper yetenekli karakterlerimizin dünyasında Ghost Rider mahlasıyla ortamlarda caka satan Johnny Blaze’in hikayesi üzerinden, sataşmayı çok sevdikleri Amerika’ya göndermelerle bezenmiş şarkı, grubun 1977’de yayınladığı kendisiyle aynı isimli albümde yer alıyor.

İkilinin her an bir şey olabilirmiş gibi insanı avlanmayı bekleyen bir tavşan tedirginliği yaşattığı şarkısını dinleyelim, dinletelim.