COUNTRY SLEEP

COUNTRY SLEEP


Night Beds


Hikayemiz Winston Yellen adlı karakterimizin Hürriyet gazetesinin insan kaynakları ekine bakmasıyla başlıyor. Yüreği folk aşkıyla yanıp tutuşan Yellen, Justin Vernon yani sakalına kurban Bon Iver’in yükselişini kendine feyz alıp, ben daha da iyisini yaparım diyerek arayışına start veriyor. Uzun süren bekleyişin ardından dolgun maaşlı bir iş bulmakta güçlük çeken kahramanımız; ‘insanın kendinden başka dostu yoktur’ mottosunu benimseyip, kendi işini kendi kurmaya karar veriyor. Böylece Night Beds’in Nashville’in tarlalarından ve akarsuyundan beslenen folk yolculuğu da başlamış oluyor.

İlk albüm Country Sleep, türün tüm klişe özelliklerini içinde barındırıyor. Johnny Cash’in evinde kaydedilen albüm, Justin Vernon’un janranın güncel limitlerini belirleyen dingin vokalleri ile Fleet Foxes’ın kış mevsiminin bir tatlı huzurunu yaşatan melankolisini barındırıyor. Yellen’ın Jeff Buckley’den Mark Kozelek’e kadar genişleyebilen sesi ise benzerleriyle arasındaki farkı belirleyen asıl etken durumunda.

Depresiflik limit aşımından hüküm giyen Faihtful Heights’in acepalla’sıyla açılıyor albüm. Yaşam destek ünitesi olarak hizmet veren ilk single Ramona’nın görkemli americana’sı ve Even If We Try’ın orkestral ballad’ının ortak kümesini oluşturan Yellen’ın yaşanmışlık hissi veren vokalleri, dinleyeni şarkıda anlatılan hikayeleri birebir şahit olmuş kadar etkiliyor. 22’de yatay konumdaki koltuklar tekrar dikleştiriliyor ve yaşama sevincini körükleyen tempo tekrar devreye giriyor. Borrowed Time’la beraber 50’lerin görüntülerinden bir teaser izlemeye başlıyoruz sanki. Cherry Blossoms ve Lost Springs’de ise Pete Yorn’un UFO ısıtıcıdan daha iyi iş gören iç ısıtıcı vokallerinin benzeri hazır durumda bekletilmiş.

Yaylılar, piyano ve akustik gitarın oluşturduğu voltran’la etkisi kat kat artan Yellen’ın vokalleri , 2013’ün ilk folk güzelliğine kavuşmamızı sağlıyor. Country Sleep, kasaba hayatının sadeliğini, müziğin vuruculuğu ile birleştiren bir 35 dakika.