TRUE ROMANCE

TRUE ROMANCE


Charli Xcx


Pop caiz midir? Popüler kültüre her zaman burun kıvırmak kolaycılık değil de nedir?  “Mainstream” köşe bucak kaçmamız gereken eski sevgilimiz gibi bir şey midir? Hepimiz birer kar tanesi kadar özel ve farklı mıyız? Ne haber lan Fight Club? “Herkesin sevdiğini sevsek incilerimiz mi dökülür?” gibi sorular uzar gider. Evet, hepimiz kendimizi çok zeki ve farklı hissediyoruz. “Herkesin beğendiğini babam da beğenir; popüler kültürden “indie” adlı trene binip kaçalım bu diyarlardan” diyoruz fakat nerede bir Madonna melodisi duysak, istemsiz kıvırmaya başlıyoruz. Nerede bir Michael Jackson şarkısına denk gelsek, sözlerini omurilikten mırıldanmaya başlıyoruz.

Charli XCX kızımız da pop’a gönül vermiş ve janrın hakkını veren leziz bir albüm yapmış. “Charli diye kız ismi mi olur yahu?” dediğinizi duyar gibi oluyorum. Deli kızımızın kafa kağıdındaki ismi Charlotte Aitchison ve sadece 21 yaşında. 14 yaşında kendi çabalarıyla ilk EP’sini yayınlamış. Babasından “Ya biz de genç olduk ama oturup EP yayınlamadık, önce okulun bitsin be güzel kızım.” diye de azarı yemiş diye duyduk. Yeni albümünde Bellona’dan alınan prodüktör üçlü oturma takımında, Robyn’den ödünç aldığı Patrick Berger tek başına yayıla yayıla oturmakta. “Aslında iyi kız ama çevresi kötü” tezini de kıran Aitchison’ın turnedaşları Santigold ve Marina & Diamonds. Yani, antika babaların dediğini dinlemiş ve “Arkadaşlarını dikkatli seçmiş” Charlikız.

İlk olarak gönüllerimize İsveçli ikili Icona Pop için yaptığı I Love It şarkısıyla giren soon-to-be-popstar, janrı “80’s bubblegum pop” ve “electro-pop” arasında diye “sosyetik” olarak kodlansa da bir Lady Gaga çiğliğinde değil, epey havalı bir duruşu var. Röportajlarında ikonlarını Bjork, Kate Bush ve Uffie olarak sıralasa da; East London gecelerinde, karaoke barlarda Aqua’dan Barbie Girl yorumladığı kulağımıza gelenler arasında.

Albümün ilk single şarkısı You’re The One, Serdar Ortaç’ı bile kıskandırabilecek boyutta ağza dolanan bir şarkı. Mega hit’lerden olan You (Ha Ha Hayt) ise, Gold Panda sample’ını başarılı bir organ nakliyle şarkıya sokuvermiş ve albüm adına da pek hayırlı bir ameliyat gerçekleştirilmiş. Set Me Free, Take My Hand ve Stay Away; Robyn’imsi sound içeren ve Patrick Berger’in sahneyi çaldığı albümün diğer giderli şarkıları.

Sonuç olarak Charli XCX, Doğan SLX gibi bir isim bulsa da, sağlam bir pop albümü yapmış. Dört alır ama ancak velisi hocayı tanıdığı için 3.5’dan torpille alır. Üstelik kampanya dahilinde, siz de günde sadece 1 saat ayırarak  bu albüm sayesinde pop müziği sevebilirsiniz. Ya da “Arkadaş ne işim olur benim pop müzikle, ben hipster adamım” diyorsanız; bir kamyon dolusu albüm çıktı 2013’de, gidin onlardan birini dinleyiverin gitsin. Bu arada 2013 ne albüm yaptı hacı ya?