BENJI

BENJI


Sun Kil Moon


Sun Kil Moon, 2002 yılında yoluna bir indie rock grubu olarak başladı. Elini vicdanına koymaktan çekinmeyen Play Tuşu olarak söylüyoruz ki; ilk albümüyle vasat bir indie rock grubundan fazlasını vaat etmiyordu Sun Kil Moon. Fakat seneler içinde, grubun solisti Mark Kozelek’in “Buralar benim. Gidin başka yerde oynayın ulan!” demesiyle Sun Kil Moon; tek kişilik bir projeye dönüştü. Benji ile Sun Kil Moon, bu dönüşümün ne kadar yerinde olduğunu gösteriyor, muazzam bir albüm ile bizi selamlıyor.

Benji’yi dinlemeden önce Sun Kil Moon’un diğer albümlerini hafızanızdan nazikçe silmeniz yararınıza olacaktır.

Günümüzün prodüksiyonu bol, her şarkısının 60 farklı yapımcısı olan, bilgisayar ürünü albümlerini de eliniz değmişken siliverin hafızanızdan.

Mark Kozelek, aynı zamanda yapımcısının kendisi olduğu Sun Kil Moon albümüne; çocukken izlediği ve muazzam anılarının olduğu Benji filminden esinlenerek Benji adını vermiş. Bu bilgi, albümün ne denli kişisel olduğuna dair güzel bir fikir veriyor. Bütün şarkıların bizzat Mark Kozelek tarafından yazıldığını da eklersek; Benji’yi dinlemek adeta bir saat içinde birinin hayatının özetini dinlemek gibi. Kendinizinkine yakın hikayeler bulabildiğiniz bir hayat…

Bütün enstrümanların bol bol kendine yer bulabildiği Benji, Carissa ile başlıyor. Mark Kozelek, Carissa ile arasındaki ilişkiyi munis bir şarkı ile anlatmaya başlıyor. Gitarına eşlik eden sakin sesiyle Sun Kil Moon, bir zamanlar indie rock sularında süzülmüyormuşçasına folk’un nadide eserlerinden birini sunuyor. Carissa ile Sun Kil kuzeninin başına gelenleri anlatırken, Truck Driver ile amcasının başına gelenleri anlatıyor. Ailesinden iki üyenin hayatını kaybetmesini şarkıya döken Sun Kil Moon, sanki yakınını kaybeden bizmişiz gibi üzebiliyor.

Mark Kozelek, Benji boyunca sözler ile ailesinin ve kendisinin hikayesini resim albümü gibi çizerken, muazzam melodileriyle Benji kapağındaki huzurlu yere götürüyor bizi. I Love My Dad, klasik bir folk şarkısının modern bir uyarlaması gibi parlıyor. İnsan kendini I Love My Dad’in koro kısmını eşlik etmekten alamıyor.

Singer-songwriter kavramının tarihin tozlu sayfalarına yavaş yavaş karıştığı günümüz müzik piyasasında, Benji gecelerimize güneş gibi doğuyor. Hala enstrümanını alıp, kendi hikayesini anlatmak isteyen müzisyenlerin olması; tek başına sevinilmesi gereken bir olgu. Hele böyle albümler yapmayı, paraya tercih eden yetenekli müzisyenlerin olması  ise bambaşka bir halay çekme sebebi.