A TRIBUTE TO WES ANDERSON

A TRIBUTE TO WES ANDERSON


I Saved Latin!


1996 yapımı ilk filmi Bottle Rocket’tan beri her filmine ayrı ayrı hasta olduğumuz, kendisiyle yaşadığımız aşkın her yeni işiyle daha da dallanıp budaklandığı yönetmen ve senaryo yazarı Wes Anderson, bu sefer film müzikleriyle karşımızda.

Övmeye başladığımızda birkaç saat soluksuz kaldığımız Wes Anderson’ın, filmleri için özenle seçtiği şarkılarda da ne kadar başarılı olduğunu bilirsiniz. Soundtrack seçimleriyle müzik zevkinin de evladiyelik olduğunu kanıtlayan Anderson’ın bu özelliği bir plak şirketinin dikkatini çekti.

American Laundromat Records isimli plak şirketi, çift CD’den oluşan bir albüm yayınladı. I Saved Latin! A Tribute To Wes Anderson isimli bu toplama albümle birçok irili ufaklı grup, Wes Anderson film soundtrack’lerinin önünde ceketini ilikliyor. Wes Anderson filmlerini ve müziklerini saygıyla anan bu albümde rock, pop ve folk türlerinde cover’lar yer alıyor.

Someone Still Loves You Boris Yeltsin gibi kalburüstü bir indie rock grubu yoklamaya katılıyor Pixies frontman’i Black Francis gibi sembol olmuş bir isim albümün baş köşesine kuruluyor. Bu isimlerin haricinde Telekinesis, Freelance Whales ve Saint Motel gibi orta halli gruplardan, az, çok az ve hiç bilinmeyen gruplara kadar birçok ismin cover’larıyla yer aldığı albüm, yönetmenin müzik zevkine 75 dakikalık bir saygı duruşu niteliğinde.

Yönetmenin, Bottle Rocket, Rushmore, The Royal Tenenbaums, The Life Aquatic with Steve Zissou, The Darjeeling Limited, Fantastic Mr. Fox ve Moonrise Kingdom gibi filmlerinde yer alan David Bowie, The Rolling Stones, The Kinks, Elliot Smith, The Velvet Underground, John Lennon, Nick Drake ve Cat Stevens gibi müzisyenlerin 23 farklı sanatçı tarafından cover’lanmış parçaları bu albümde toplanıp önümüze atılıyor. Yönetmenin son filmi The Grand Budapest Hotel’in müzikleriyse bu toplamaya maalesef yetişemiyor.

I Saved Latin! A Tribute To Wes Anderson’da; The Royal Tenenbaums’ta Richie Tenenbaum’un intihar sahnesinde çalan Elliott Smith’in munis sesi ve karanlık dünyasının iç içe geçtiği muazzam eser Needle In The Hay,  Juliana Hatfield tarafından indie pop’a iyice bulanmış bir halde seslendiriliyor.

The Darjeeling Limited’da “Beklesene lan tren” derken çalan The Kinks – This Time Tomorrow, Telekinesis tarafından oldukça farklı bir şekilde ele alınmış.

Fantastic Mr Fox’ta işçiler kamyonlarla Bay Tilki’nin mahallesine girerken duyduğumuz The Rolling Stones – Street Fighting Man, eski Minutemen basçısı Mike Watt’ın punk grubu Mike Watt & the Secondmen tarafından revize ediliyor.

Richie Tenenbaum’un yattığı hastaneden kaçarak soluğu Margot’nun yanında aldığı sahneden anımsayacağınız Nick Drake parçası Fly’ı Kristin Hersh akustik gitarı ve narin sesiyle cover’lıyor.

The Life Aquatic with Steve Zissou’da çalan David Bowie klasiği Ziggy Stardust’ı cover’lama şerefi ise Margot & the Nuclear So and So’s’a bahşedilmiş. Bunun haricinde The Royal Tenenbaums’ta Margot’nun yeşil otobüsten indiği sırada kendisini bekleyen Richie’yi gördüğü sahnede çalan Nico’nun These Days’ine New Yorklu indie rock abisi Matt Pond, Laura Stevens’ın eşlik ettiği cover’la rot balans ayarı çekiyor.

The Royal Tenenbaums’ta Mordecai’nin geri geldiği sahnede çalan The Velvet Underground – Stephanie Says, psychedelic-pop grubu Tele Novella tarafından hakkı verilerek seslendiriliyor.

The Life Aquatic with Steve Zissou’da David Bowie’nin Five Years’ını çalan kavruk abi Seu Jorge’u hatırlarsınız. Santah, İspanyolca yorumuyla onu aratmıyor.

Anlayacağınız halihazırda muazzam şarkıların kimyasını bozmadan derleyen American Laundromat Records, tatlı Wes Anderson filmlerine ve bu filmlerin bizlere yaşattıkları hislere farklı bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Bu güzel işini bir güzel de paketleyip satışa çıkartıyor. Herkesin arşivinde bulunması gereken harika bir toplama I Saved Latin!. Albümle beraber hediye olarak kapınıza kadar gelen Wes Anderson temalı ürünler de cabası. Hediyelerden bazıları şunlar; Team Zissou beresi, Moonrise Kingdom’daki izcilerin kimliği, Max Fischer kartviziti ve 3 adet t-shirt… Daha da say say bitmez.

Albümün tam şarkı listesi şu şekilde;

Black Francis: “Seven and Seven Is” (Love) [Bottle Rocket]
Elk City: “Play with Fire” (The Rolling Stones) [Darjeeling Limited]
Escondido: “Strangers” (The Kinks) [Darjeeling Limited]
Freelance Whales: “Let Her Dance” (The Bobby Fuller Four) [Fantastic Mr. Fox]
Generationals: “Making Time” (Creation) [Rushmore]
Grand Hallway: “I Am Waiting” (The Rolling Stones) [Rushmore]
Joy Zipper: “Ooh La La” (The Faces) [Rushmore]
Juliana Hatfield: “Needle In The Hay” (Elliot Smith) [Royal Tenenbaums]
Kristin Hersh: “Fly” (Nick Drake) [Royal Tenenbaums]
Matt Pond: “These Days” (Nico) [Royal Tenenbaums]
Mike Watt & the Secondmen: “Street Fighting Man (The Rolling Stones)” [Fantastic Mr. Fox]
PHOX: “The Way I Feel Inside” (The Zombies) [Life Aquatic with Steve Zissou]
Santah: “Five Years” (David Bowie) [Life Aquatic with Steve Zissou]
Sara Lov: “Alone Again Or” (Love) [Bottle Rocket]
Solvents: “Nothing In This World Can Stop Me Worryin’ Bout That Girl” (The Kinks) [Rushmore]
Someone Still Loves You Boris Yeltsin: “Margaret Yang’s Theme” (Mark Mothersbaugh) [Rushmore]
Tea Cozies: “Here Comes My Baby” (Cat Stevens) [Rushmore]
Tele Novella: “Stephanie Says” (The Velvet Underground) [Royal Tenenbaums]
Telekinesis: “This Time Tomorrow” (The Kinks) [Darjeeling Limited]
The Ghost in You: “Oh Yoko!” (John Lennon) [Rushmore]
Tomten: “30 Century Man” (Scott Walker) [Life Aquatic With Steve Zissou]
Trespassers William: “Fairest of the Seasons” (Nico) [Royal Tenenbaums]
William Fitzsimmons: “The Wind” (Cat Stevens) [Rushmore]