SUCKER

SUCKER


Charli Xcx


Arkadaş olup beraber şansa dansa gitmek istediğimiz genç yetenek Charlotte Emma Aitchsion, daha çok bilinen sahne adıyla Charli XCX, son üç yılda yaptığı pop atılımıyla ana akıma giden ilk gemideki yerini aldı.

14 yaşından beri söz/müzik yazan Charli XCX, genç yaşında müzik dünyasında kendine kolayca yer buldu. 2008 yılında yayınladığı ancak satışa sunulmayan ilk albümü 14’den “!Franchesckaar!” ve “Emelline”/”Art Bitch” isimli iki single’la hafızalara kazınan Charli XCX, esas yükselişini ise 2012 yılında Icona Pop ile kol kola girip söyledikleri dillere pelesenk “I Love It” ile yakaladı.

Müzik dünyasında rüştünü ispatlamak üzere hızla işe koyulan Charli XCX, 2013 yılında True Romance isimli teoride ikinci, pratikte ilk stüdyo albümünü yayınladı. Esas Charli XCX kasırgası bu kayıtla başladı. Albümün ilk single’ı You’re The One ile eğlencenin nabzını başarılı bir şekilde tutacağının garantisini veren Charli XCX, You Ha Ha Ha, Stay Away gibi parçalarıyla da alternatif pop basamaklarını beşer beşer tırmandı.

Genç yaşının verdiği dinamizmi ve hafif çocuksuluğu kaliteli sound’lar ve iddialı bir sahne duruşuyla birleştiren Charli XCX, yeni albümü Sucker’la electro pop denince akla gelen isimlerden olmak için çok çalışıyor ve işin altından kalkıyor.

15 Aralık 2014’te, Asylum Records, Atlantic Records ve Neon Gold Records ortaklığıyla 13 parçadan oluşan yeni stüdyo albümü Sucker’ı piyasaya süren Charli XCX, şarkıları enine boyuna dinlediğinizde istemsiz salınma, kendinizi bir dans pistine atma ve orada kaybolma hissi uyandırıyor. Listeleri daha şimdiden kasıp kavuran albüm, Rolling Stone ve Spin gibi büyükbaş dergiler tarafından yılın albümleri listelerinde ağırlandı. Peki Sucker o kadar iyi mi? Buyurun bakalım.

Albümün ilk single’ı Boom Clap 17 Haziran’da yayınlandı. John Green’in aynı isimli kitabından uyarlanan The Fault in Our Stars filminin soundtrack’inde de yer alan şarkı, dinamizmi ile ikinci bir You’re The One olmayı deniyor ve başarıyor.

 

 

25 Ağustos’ta yayınlanan albümün ikinci single’ı Break the Rules ise Charli XCX’in sahne performanslarında içinden Exorcism’le çıkarılmış gibi çıkan şımarık ve yaramaz genç imajına cuk oturacak derecede enerjik.

 

 

Albümle adaş şarkı Sucker, Charli XCX’in dünkü çocuk olmadığını bağıra bağıra haykırdığı bir şarkı. Bir nevi bir ergenliğe veda marşı. Dans kulüplerinde türlü muhtemel remix’iyle duymaya hazırlıklı olmanız konusunda sizleri şimdiden uyarıyoruz.

Pop punk’a oturma mesafesindeki sound’u ve şarkıya yakışan animasyon videosuyla London Queen, Charli XCX’in iddialı ve özgüvenli duruşunun Sucker’daki en belirgin çalışması sayılabilir.

 

Patırtılı ve neşeli bir ayrılık parçası olan Breaking Up, sevgilisini umarsızca terk etmek isteyenlerin ayılıp bayılacağı bir parça olabilir. Chari XCX’in para kazanmaya doyamadığını açık seçik beyan ettiği, bestelerken gözlerinde dolar işaretinin belirdiğini tahmin ettiğimiz parçası Gold Coins, maalesef vasata demir atıyor.

“Benim bedenim benim kararım” dediği hafif müstehcen Body of My Own ile fiziksel anlamda kendi kendine yetebildiğini dünya aleme duyurmak istiyor. “Charli XCX nasıl kafayı bulur?” sorusuna tokat gibi cevabı yapıştıran Die Tonight, şarkıcının gençlik ateşiyle alev alev yandığının da kanıtı niteliğinde.

Charli XCX’in aşırı doz özgüvenden kendinden geçtiği bir diğer parça Hanging Around. Albüm geneline hakim olan fazla iddialı havanın aksine ağırbaşlı takılıyor. Aynı tarzda devam eden bir diğer parça Doing It, “Nasıl bilirsek, öyle yaparız” diyerek resti çeken şarkı sözlerine sahip.

Sucker, Charli XCX’in okul çetesiyle takılan havalı kız olduğunu kanıtlayan şarkı sözleri ve insanı sallayan ama yıkmayan güçlü ritimleriyle, her türlü partinin başlangıç ateşini yakabilir. Lakin; bir zaman sonra tekdüzelikle verdiği imtihan Sucker’ı büyük müzik magazinlerinin dediği gibi “yılın en iyi albümleri listesine girecek kadar iyi” olmaktan uzaklaştırıyor. Yine de Charli XCX’in olgunluk döneminde çıkaracağı eserler adına şimdiden umut vaat ettiğini inkar edemeyiz.