WONDER WHERE WE LAND

WONDER WHERE WE LAND


Sbtrkt


SBTRKT maskesinin ardındaki Aaron Jerome, bugüne kadar M.I.A, Radiohead, Modeselektor, Basement Jaxx, Mark Ronson ve Underworld gibi isimlerin şarkılarıyla kedinin fareyle oynadığı gibi oynadı. Müzik sahnesini EP ve single’larıyla renklendirerek mesaiye başlayan SBTRKT, 2011’de kendi adını taşıyan ilk stüdyo albümüyle bizi bir bilim kurgu filmindeymişizcesine alıp başka boyutlara taşıdı. 3 senedir askerdeki sevgiliyi özler gibi özlediğimiz SBTRKT, ikinci stüdyo albümü ‘Wonder Where We Land’ ile iPod’umuzun tekrar ayarlarıyla oynamak üzere geldi.

Şarkılarına sos olan vokaller bakımından pek şanslı olan ve yeni albümünde Sampha, Jessie Ware, Vampire Weekend’den Ezra Koenig, Raury, Caroline Polachek, Denai Moore ve ASAP Ferg ile çalışan SBTRKT, yine şarkılarını vokalleriyle attığı temel üzerine kurdu. İngiliz two-step garage ve bass müziğini en fütüristik haliyle sunan müziğin maskeli kahramanı SBTRKT, ikinci stüdyo albümü ile keyfe keder synth’leri akılda kalıcı şarkı sözleri ile harmanlıyor. Birçok janrı en tadından yenmez homojen karışımla bize sunan WWWL, her şarkının ritminin birbirinden farklı oluşuyla SBTRKT’’in tıpkı ilk albümü gibi senelerce dinlenecek kalibreye ulaşıyor. Birçok katmandan oluşan şarkılar karmaşa yaratmak bir yana, farklı sound’ların ziyadesiyle harmonik şekilde aynı albümde toplanmasının en güzel örneklerinden biri. Aferin SBTRKT!

1936 yılında hastalanarak halüsinasyonlarını sanatına akıtan ve ‘alebrijes’ olarak da bilinen rengarenk eğri büğrü heykellere imza atan Meksikalı sanatçı Pedro Linares’ten ilham alan SBTRKT’ın ikinci albümü ‘Wonder Where We Land’deki her bir şarkı eşit derecede psychedelic. Sampha ile üretkenlik kontenjanını doldurdukları birlikteliklerine yeni albümde de tam gaz devam eden SBTRKT, uzatmalı aşkını üç şarkıya yaymayı başarıyor. Sampha’nın yumuşak vokalleri ile süsleyerek insana gündüz düşleri yaşattığı şarkılara tezatlık sağlayan şarkıların başında ise Ezra Koenig’in eşlik ettiği ‘NEW DORP. NEW YORK’ geliyor. Yazdan sonbahara geçerken tablolaşan şehre selam çakan şarkı, cuma gecesi evden çıkmadan enerji içeceği niyetine hüpletilecek cinsten.

Albümün insanı deli doktor gibi hipnotize eden şarkılarından olan ‘Higher’, ilk duyuşta aşka inanmamızı sağlıyor. Rapçi Raury’nin hızına yetişilmesi neredeyse imkansız sözlerine eşlik edemeseniz bile, ritmine kendinizi kaptırmanız işten bile değil. Adına yakışır şekilde ruhunuzu yükseklere çıkaran şarkıyı dinlemek, bir daha dinlemek ve bir daha dinlemek arzusuna kapılıp müptelası haline geliyorsanız endişelenmeyin, yalnız değilsiniz.

‘Look Away’de şarkı sözleriyle Chairlift yarısı Caroline Polacheck sevişirken siz zevkten dört köşe oluyorsunuz. Enstrümanların birbirine karıştığı, şarkı sözlerinin şiir gibi aktığı şarkı ‘Higher’ ile ardı ardına dinlendiği takdirde kulaklarda çoklu orgazm etkisi yaratması da cabası.

ASAP Ferg’ün sesini alıp ‘Voices in My Head’ şarkısını beynimize kazıyan SBTRKT, sert vokali piyano ile yumuşatıyor ve beynimizle birlikte kalbimizi de fethetmeyi başarıyor.

‘Wonder Where We Land’ ile her bir notayı tuğla olarak kullanıp üst üste koyduğu, çıktığı katlarla gökdelen olduğu ve işinin ehli bir mimar gibi dekore ettiği evinde ev sahibi haline gelen tüm konuk vokallerini ağırlayan SBTRKT’in üçüncü albüm için arayı çok açmamasını umuyoruz. İlk albümün deneyselliğinin yerinde yeller esse de WWWL, her elektronik musikisi seven insanın evine lazım ve kolay sindirilebilir bir albüm. Israrla isteyiniz.