SEEDS

SEEDS


Tv On The Radio


New York’un bacasız indie rock fabrikasının 2001 çıkışlı grubu TV on the Radio (TVOTR) uzun bir aradan sonra yayınladıkları beşinci stüdyo albümleri “Seeds” ile dosta güven düşmana korku salmaya geldiler. Özellikle 2008 çıkışlı albümleri “Dear Science” ile temeli çok sağlam kazan grup, 2011’de yayınlanan “Nine Types of Light”’la beklentilerin biraz altında kalmış, ancak geçtiğimiz yaz yayınladıkları “Mercy” ve “Million” single’larıyla mevzu bahis yeni albüm için “hevesle geri say” butonuna basmışlardı.

TVOTR, “Seeds” ile birlikte herkese nasip olmayacak şekilde 14. yılına giren köklü bir grup. Bu zamana kadar janr sınırlamalarını yıkmak istercesine müziklerini icra eden New York’lu grup, “Seeds” ile yine kafasına esen yöne doğru gidiyor. Yaptıkları müziği illa sınırlandırmak gerekirse; elektronik altyapıları öz evladı gibi seven ama gitara da üvey evlat muamelesi yapmayan, vokallerde zaman zaman soul havaları estiren tam anlamıyla “indie” diyebileceğimiz bir grup TVOTR. 2011’de dördüncü albüm “Nine Types of Light” yayınlandıktan sadece aylar sonra basçı Gerard Smith’in hayatını kaybetmesi grup elemanlarının bir dönem TVOTR’a son noktayı koydurmayı düşündürmüş, ancak daha sonra Smith’in anısına müzik yapmaya devam etme kararı almışlar. “Seeds” bu anlamda grup elemanlarının yoğun bir duygusal dönemden geçtikten sonra yaptıkları ilk albüm olarak dikkat çekiyor. Müzik dünyasında önünde ceket iliklenen bir prodüktör olan Dave Sitek’in varlığı, grubun bir bütün olarak kalmasındaki en önemli etkenlerden biri sayılabilir.

Albüm, elektronik altyapısı ve melodik vokalleriyle dikkat çeken kırma güzeli ”Quartz” ile açılıyor, işin içine synth’leri ihaleye fesat sokar gibi sokan “Careful You” ile devam ediyor ve ikili vokallerin İMKB’de tavan yaptığı “Could You” ile elektronik altyapının bayrak salladığı ilk üç şarkılık kısım tamamlanıyor.

Elektronik altyapısız asla grup, bir yandan gitar ve davul sound’unu daha baskın hale getirdiği anlar da yaşatıyor. İşte böyle bir şarkı olan ve ortamı biraz daha kasvetli hale getiren albümün en iddialı işlerinden “Happy Idiot”’la Seeds Festivali kaldığı yerden devam ediyor. Sözlerin bir değil beş tık karamsarlaşmaya başladığı albüm, “Test Pilot”’la tempoyu düşürüp yürekleri sızlatmaya başlıyor. Albümün merkezinde yer alan “Ride”, süt dökmüş kedi gibi sakin bir piyano ile başlıyor ve TVOTR’ın genel alameti farikası olarak şarkının yarısında ipleri koparıyor ve kaydın en sakin şarkısı bir anda en tempolulardan biri haline dönüşüyor.

Elektronik altyapıyı tekrar iktidara alan “Right Now”ı bol gitarlı “Winter” ve “Lazerray” takip ediyor. “Trouble”, “Veda busesi” mesajı verirken son şarkı “Seeds” ile TVOTR dinleyenlerine saygı duruşu gerçekleştirerek albüme son noktayı koyuyor.

Yolun uzun bir kısmında ortalama üstü bir albüm olan “Seeds”, kulaklara zaman zaman elektronik müziğe mi gitara mı ağırlık vermesi gerektiğini bilememiş, kararsız bir albüm gibi gelebiliyor, ancak TVOTR’ın geçmişine baktığımızda bu durumun tam da istedikleri şey olduğunu söyleyebiliriz.