SONIC HIGHWAYS

SONIC HIGHWAYS


Foo Fighters


Merhaba grunge gönüllüleri… Merhaba Everlong’un gazını hala içinde hissedenler… Merhaba ‘Dave Grohl’un saç şampuanı olayım’ diyenler… Selam olsun size, Foo Fighters yeni albüm çıkardı.

Foo Fighters, bir efsanenin arkasından başka bir efsane doğmayacağı iddiasını çürüttü. Foo Fighters, müzik piyasasına iyi yürekli adamların gelebileceğini kanıtladı. Foo Fighters, garajlarda kaydedilen rock albümlerinin hala iş yapabileceğini gösterdi ama kendini tekrarlamaktan kaçamadı.

Merak etmeyin incelememizin bundan sonrası aynı kelime ile başlayan paragraflar şeklinde gitmiyor.

Dave Grohl’un ne kadar iyi bir müzisyen olduğundan bahsetmeye başlarsak bizi ayıplarlar. ‘Adam 30 yıldır müzik yapıyor, daha sen neyi övüyorsun arkadaş?’ derler. Haklılar… Dave Grohl’un ne kadar iyi bir müzisyen olduğunu ve saçlarının hiçbir zaman kirlenmediğini gayet iyi biliyoruz. İyi müzisyen olmak demek iyi albüm çıkarmak mıdır her zaman? Asıl sormamız gereken soru bu.

Foo Fighters 1997’de albüm yayınladığında modern rock’ın yükselişine tanık oluyor, bir yandan da Foo Fighters’ın vaat ettiği topraklardan parsel parsel arsa alıyorduk. Günümüzde ise Foo Fighters o senelerdeki heyecanını kaybetmiş, müzik dünyasında tutunmak ve fark yaratmak için ter akıtan yüzünü bir kenara koymuş durumda. Eğer öyle olmasaydı baştan sona vasat bir şarkıymış hissi yaratan Sonic Highways, raflarda olmazdı.

Dave Grohl’un Amerikan müzik tarihinin en önemli isimleriyle yaptığı dostluk Sonic Highways’e yansımış durumda. Ama bıraktığı Foo Fighters’ı bekleyen hayran kitlesini hayal kırıklığına uğratan bir yansıma bu, kötü bir yansıma. Dave Grohl’un kafasına giren ikonlar, grubu 60’ların müziğiyle grunge’ı birleştirmeye zorlamış. Sonic Highways’te beğenmediğimiz her şeyin suçlusunu ikonlar olarak kabul edemeyiz tabii ki. Sonic Highways, Foo Fighters’ın tuttuğunu düşündüğü formüle delicisine bağlandığını ve cesaretini kaybettiğini duyuruyor.

Soundcity ile analog yapılan müziğe gereken saygı duruşunda bulunan Foo Fighters, yaratıcılık safhasını atladığı albümünü yayınladı. Dave Grohl’un gırtlağını cart diye ortadan yırtacağı korkusuyla dinlediğimiz albümün sonunda, evinde bir adet Sonic Highways şarkısı yapmak isteyenleri evladiyelik şu formülle baş başa bırakıyoruz:

‘Yavaş müzik + Boğaz yırtan vokal + Davul + Boğaz yırtan vokal + Yavaş müzik + Tek bir enstrümanın yükselişi + Boğaz yırtan vokal + Bitiriş’