GIRLS IN PEACETIME WANT TO DANCE

GIRLS IN PEACETIME WANT TO DANCE


Belle & Sebastian


Belle & Sebastian’ın ipek perdeleri aralayıp, güneşi içeri davet eden albümü Girls in Peacetime Want to Dance neşe saçmaya geliyor.

Gözlerinizi kapayın ve İskoçya’ya doğru zihninizin dehlizlerinde bir yolculuk yapmaya başlayın. Geniş bir yayladasınız, rüzgar deli gibi esiyor ama siz hazırlıklı giyindiğiniz için hiç üşümüyorsunuz. Bir kaçış yaptığınızın farkındasınız ama aklınız dolu. Kafanız ailenizde/eski sevgilinizde/sevmediğiniz işinizde/sizi kazıklayan emlakçınızda/değiştirmek istediğiniz hayatınızda, istediğiniz seçeneği seçin. Bir anda müzik duymaya başlıyorsunuz. Indie’nin lo-fi’ın kollarına kendini bıraktığı bir müzik. Duyar duymaz müziğin neşeli olduğuna karar veriyorsunuz. Naif bir vokal sizi gelin gibi kavrayıp, yeni evinizin kapısından geçiriyor. O zamana kadar İskoçya’nın rüzgarından aldığınız tüm pay, yerini güneşin sakin kucağına bırakıyor. Sorunlarınız çözülmüyor ama artık o kadar da büyük gelmiyor. Gözünüzü yavaş yavaş açıyorsunuz ve sizi ele geçiren müziğin Belle & Sebastian’ın son albümü olduğunu anlıyorsunuz. İşte böyle bir albüm Girls in Peacetime Want to Dance…

1996’dan beri müzik piyasasında kendine ait formülün tadını çıkaran Belle & Sebastian, bugüne bugün 9 tane stüdyo albümüne imza atmış, dünyanın her yerinde konser vermiş ve hayran kitlesi edinmiş bir grup. Belirttiğimiz gibi kendine ait bir formülü var Belle & Sebastian’ın, güvenli bir alanı var. Bunca sene sonra o alandan çıkmak cesaret ister, yaratıcılık ister.

“Yeni” kelimesinin korkutuculuğunu ve bilinmezliğini göze alan Belle & Sebastian’ın kariyerinde bir dönüm noktası olan Girls in Peacetime Want to Dance, yapımcı Ben H. Allen’ın yapımcılığında kaydedildi. Daha önce Bombay Bicycle Club, Animal Collective, Delphic, Cut Copy gibi isimlerle çalışan ve indie rock’ın oldukça başarılı bir yapımcısı haline gelen Ben H. Allen ile ilk kez çalışan Belle & Sebastian, belli ki kariyerinin en iyi şarkılarını yapmaya zorlanmış. Tahminimizce ilk kez çalıştıkları Matador Records ve Ben H. Allen ağız birliği yapıp gruba “Acı yok, acı yok. Hep daha iyisi vardır. Çıkın şu formülün dışına.” demiş. Pekala bu yöntem işe yaramış mı? Evet.

Dans ettirmenin en naif halini keşfeden Belle & Sebastian, Girls in Peacetime Want to Dance’ta kendi diskosunu yaratmış. Dans ederken insanların terlemediği, ter bezlerinden güneş ışığının fırladığı albümde insanı mutlu etmeye programlanmış 12 şarkı dinliyorsunuz. Indie rock’ın yanı sıra rock’n roll’a sırtını yaslayan Belle & Sebastian, bir albüm dolusu “Her şey güzel olacak.” mesajı iletiyor insanlığa.

Belle & Sebastian’ın, üzerindeki toprağı kaldırdığı ve Belle & Sebastian olduğunu hatırladığı Girls in Peacetime Want to Dance, 19 Ocak’ta raflarda olacak.