DEMOS VOL. 1

DEMOS VOL. 1


Salad Days yok, Demo Days verelim


Mac DeMarco’yu nasıl bilirsiniz? Açıkçası iki albüm evvelinde ait olduğu müzik türünün dinamiklerine uyarak fazlaca underground takılan bu ayrık dişli garage rock/lo-fi çocuğu, şimdilerde Pitchfork vb. kalantor web sitelerinin ince gülü olmuş durumda. Nevi şahsına münhasır karakteri, dumanlı dağlar gibi dumanlı kafasından çıkan şarkı sözleri ve salaş gitar melodileri ile singer/songwriter ekolüne taze kan bağışı yapan DeMarco’nun yükselişini memnuniyetle izliyoruz. Kopyanın kopyasının kopyasının makul sayıldığı günümüzde müziğinin haricinde hali tavrı ile de sürüden ayrılan DeMarco, geçtiğimiz yıl uzunçalara salata olduğu son stüdyo albümü Salad Days ile tebrikleri fazlaca kabul etti. Ankara İtfaiye Meydanı’ndan satın alınmış gibi duran ayakkabısı bir hayır işi için çok paraya satıldı.

Yeni yıl ise DeMarco adına hareketli başladı. Sevdiği sanatçıya tutkuyla bağlı olanlar için hazine değerindeki demo kayıtlarını tek bir başlık altında toplayan lo-fi gülü, Demos Vol. 1’la Mac DeMarco dozumuzu almamıza yardım ediyor. Vol. 1 tabirinin verdiği yetkiye dayanarak serinin devam edeceğini düşünüyoruz. Bu yüzden sevincimiz katlanıyor.

Demo dediğiniz nedir? Elinizin kiri değildir. Demo, şarkının hammaddesidir. Yeşeren fikirlerin çıkış noktasıdır. Halihazırda garaj kaydı olan Salad Days ve öncesininin daha da garaj halidir. Allı pullu prodüksiyonun yerinde yeller estiği, müziğin en saf halidir. Bunların bilincinde olarak Demos Vol. 1’ın başlama vuruşunu yapıyoruz.

Cooking Up Something Good’un daha oynak gitarlar eşliğinde çalındığını, melodinin daha da ön plana çıktığını düşünün. Ya da düşünmeyin; yapılmışı var. Demos Vol. 1 siftahını yapıyor. Dreamin”in ağır çekim halinde gündüz düşlerine dalın ve bunun adını Dreamin’ Slow koyun. Beşinci vitese takmak istediğinizde Dreamin’ Fast’le gaza basın. My Kind of Woman’dan Mac DeMarco’nun sesini çıkarın, enstrümantala el sallayın.

The Strokes’un yıllar evvel Hidden Treasures’la en az Is This It kadar değerli bir cevher sunduğunu, hücüm kaydın müziğe ne kadar ruh katabileceğini, canlı performanstan hallice şarkıların kendi doğal ortamlarında hatalarıyla doğrularıyla çok güzel bir bütünü oluşturabileceğini unutmayın. Böylece DeMarco’nun algılaması zor fikrini zikrini daha kolay sindirebilirsiniz. Sanatçı/dinleyici arasındaki köprü geçişini rahatlatan demo kayıtlarına karşı boş değilseniz, güzel mi güzel bir deneyim sizleri bekliyor.