KIYAMET

KIYAMET


İsmail YK ve otofobi


İsmail YK’nın otofobi a.k.a. yalnız kalma korkusunu agresif bir biçimde yansıttığı albümü Kıyamet yayınlandı.

Otofobi nedir? Kabaca insanın, yalnız kalmaktan korkması anlamına gelmektedir. İnsan, bir korkuyu fobi boyutunda yaşadığı zaman bazı eğilimler gösterebilir. Örneğin; saldırganlaşabilir, tehditler savurabilir, şiddete başvurabilir. Kıyamet albümüyle anlıyoruz ki, İsmail YK uzun zamandır otofobiden muzdarip. Sevgiden, aşktan çok daha fazlası olarak İsmail sevdiği kadınları sahiplenmiyor, adeta onların tapusunu alıyor. Eğer sevdiği kadınlar onu terk ederse (“Alsa beni sevabına sarsa…” diyen bir sevgili, her kadının hayali olmayabilir.) kendini boşlukta hissediyor ve sevgilisinin geri dönmesi için rastgele kelimeleri art arda sıralıyor. Bu rastgele kelimelerin dizilişi kimi zaman taciz, kimi zaman tehdit boyutunda oluyor.

Bir şarkı önce, deniz mavisi gözlü bir kadına aşkını ilan eden İsmail YK, bir şarkı sonrasında zeytin gözlü kadına “Bu gidişin bana koydu.” diyebiliyor. Bu da İsmail’in kalbinde bir füzyon mutfağının yattığının en büyük belirtisi… Kadınlara verdiği değerle acayip bir Serge Gainsbourg, minimal istekleriyle Flight Of The Conchords ve müzik tercihi ile tüm ucuz Amerikan pop sanatçılarına benzeyen bir İsmail YK var karşımızda.

Kıyamet albümü boyunca diziliş; “Şanzalize Kafe Dans Müziği (Kıyamet Kopar) + Taksici Arabesk (Özlüyorum Ben Seni) + Erotik Elektronik (Ver) + Kamyoncu Arabesk (Bırakmadım Seni) + Alternatif Halay Müziği (Maymun İştahlı) + Top Gun Soundtrack (Kahpe Dünya) + İsmail YK’nın Hindistan Gezisi Sonrası Yazdığı Şarkı (Çıkmam Seneye) + Biracı Arabesk (Şu Yerdesin) + Düğün Arabesk (Ah Leylim) + Şanzalize Kafe Dans Müziği II (Egoist) + K.O. Arabesk (Yaralıyım)” şeklinde ilerliyor.

Her biri birbirinden a-acayip albümlerinde, birlik beraberliğe en çok ihtiyaç duyduğumuz anlarda dinlememiz gereken bir şarkı var ki değinmeden geçersem, İsmail YK’nın iki eli yakamda olur gibi hissediyorum: Maymun İştahlı. “İsmail neden tüm dünya kadınlarını taciz ediyorsun?” sorusuna şu şekilde cevap veriyor İsmail YK;

“İster kumral ister esmer ister sarışın olsun

Yeter ki bu gönlüme kocaman bir taht kursun

İster zayıf ister şişman ister kilolu olsun

Yeter ki bu gönlüme kocaman bir taht kursun

Saçı uzun ister sırma ister türbanlı olsun

Yeter ki bu gönlüme kocaman bir taht kursun

Off çok maymun iştahlıyım ne istediğimi ben bilmem”

Kıyamet albümünün her şarkısını yabancıların dediği gibi track by track incelemek isterdim ama bu duygusal albümle kurduğum bağdan dolayı taraflı olacağımı düşünüyorum. Gelecek İsmail YK albümlerinde ve psychedelic İsmail YK videolarında görüşmek üzere. Bitirirken yine İsmail YK’nın Ver isimli eserinden bir alıntı yapmak istiyorum; “Ver ver inlesin, damarında gümlesin. Ver ver ses gelsin, ah nefesin kesilmesin. Ver ver koy dibine rahvan gitsin.”