TETSUO & YOUTH

TETSUO & YOUTH


Lupe Fiasco


Wasalu Muhammad Jaco a.k.a. Lupe Fiasco, müziğe bol kafiyeli şiirler katıyor, küçükken bayağılığı temsil ettiğine inandığı için esefle kınadığı hip-hop janrına senelerdir methiyeler düzülesi bir şekilde hizmet ediyor. Annesinin bulduğu ‘Lu’ takma ismine bir hece ekleyen, soyadını da The Firm’ün ‘Firm Fiasco’ şarkısından cımbızla çeken Lupe Fiasco, isim seçiminin tam bir fiyasko olduğunu ise biraz geç fark ediyor. Felsefe olarak Polyannacılık’ı seçen Fiasco, soyadını bir çeşit destur olarak kabul ediyor ve kariyeri konusunda aceleci davranırsa fiyaskolarla karşılaşacağını biliyor. Caz müziğe karşı hayli ilgisi olan ve Benny Goodman’a müfrit bir hayranlık duyan Fiasco, bir zamanlar enstrümanlarla açık olan arasını şiirle kapatıyor. Birçok meslektaşı gibi müzik yapmaya babasının garajında başlayan Fiasco, hip-hop kraliyet ailesi mensubu Jay Z ile tanışıyor ve yıldızı tasavvur bile edemeyeceği kadar parlıyor.

2006’da Jay Z’nin desteğiyle ilk albümünü yayınlayan şarkıcı, ‘Lupe Fiasco’s Food & Liquor’ isminin ilhamını Şikago’da hayli yaygın olan ve Yemek & İçki kisvesi altında BİM edasıyla her şeyi satan dükkanlardan alıyor. Fiasco, yemeğin gelişimi ve iyiyi temsil edip bir ihtiyaç olduğunu; içkinin ise insanı mahvedebilecek kötülüğü temsil edip bir arzu olduğunu söylüyor ve her insanın iyi ile kötünün homojen karışımından oluştuğuna inanıyor.

2007’de ikinci albümü ‘Lupe Fiasco’s The Cool’u yayınlayan Fiasco’nun yıldızı, ‘Superstar’ sayesinde Sirius yıldızı gibi parlıyor. Şarkıcı, daha sonra güçlerini o zamanlar henüz tanrı kompleksine girmemiş Kanye West ve herkesle düet yapmaya başlamamış Pharrell Williams ile birleştiriyor. Child Rebel Soldier grubunu kuran üçlü, Thom Yorke’un ‘The Eraser’ını alıyor ve ‘US Placers’a çeviriyor.

Üçüncü albüm Lasers gecikince Fiasco’nun hayranları ayaklanıyor ve 16.000 imza topluyor. Mutluluktan gözyaşları sel olan Lupe Fiasco, 2011’de Lasers’ı, arayı çok açmadan da ilk albümünün devamı mahiyetindeki dördüncü albümü ‘Food & Liquor II: The Great American Rap Album’ı yayınlıyor. Fiasco, albümün çıkış parçası ‘Around My Way (Freedom Ain’t Free)’de Pete Rock’ın R&B klasikleri arasına giren ‘They Reminisce Over You’ şarkısından sample kullanarak Rock’ın asabını bozuyor. Pete Rock’ın ‘They Reminisce Over You’ şarkısında Tom Scott ve James Brown’ın sample’larını kullanmasıyla olay tam bir sample-ception halini alıyor ve gençler olaysız dağılıyor.

Common, Mos Def ve Talib Kweli gibi isimlerle birlikte bilinçli hip-hop akımının öncülerinden olan Lupe Fiasco, son albümü ‘Tetsuo & Youth’ta yine işlevsiz aile yapısı, terörizm, din, savaş ve kadın ticareti gibi sosyal mevzulara değiniyor. Yeni albümünde çilingir sofrası kuran Fiasco, lirizmi meze yapıyor ve sek içtiği rakısının yanında şalgam suyu niyetine metaforlar kullanıyor. Şarkıcının caz şevkini en çok ortaya koyan albümlerden biri olan ‘Tetsuo & Youth’, eklektik tarzıyla füzyon mutfağını andırıyor ve birden fazla soundtrack tek bir albümde eritilmiş hissiyatı yaratıyor.

Albüme dört mevsimi sığdıran Fiasco, ‘Winter’ şarkısında Lars Von Trier’nin Melancholia’sındaki kıyamet anına soundtrack oluyor. ‘Fall’ ve ‘Summer’, hüzünlü keman solosuna vokal olan küçük çocuk sesleriyle Krzysztof Kieslowski’nin Three Colors üçlemesinin ilki Blue’da hazin bir araba kazasında kızını kaybeden Juliette Binoche’a moral oluyor. ‘Spring’, Jane Austen romanından uyarlanan mini-dizi Emma’daki bir piknik sahnesine sepetten çıkıyor ve ağızda şampanya+çilek tadı bırakıyor.

Nikki Jean’in eşlik ettiği ‘Little Death’, Paris’te güneşli bir güne arka plan oluyor. Carrie Bradshaw, Christian Louboutin’larıyla arşınladığı Paris sokaklarında önce Colette’e uğruyor, sonra Rue Saint-Honoré’de 3 dakika ilerliyor ve solundaki Hôtel Costes’a girip avlusunda bir kadeh 2006 Bourgogne Chardonnay eşliğinde soluklanıyor. Bradhsaw Mr. Big’i, Best Model yarışması birincilerini andıran Hôtel Costes garsonlarından biriyle aldatıyor ve Paris’te olan Paris’te kalıyor.

‘Dots & Lines’ta Lupe Fiasco, R&B’ye country müzik katıyor ve kendini Django Unchained’deki kadim dostu Jamie Foxx’la düet yaparken buluyor.

Uzun metrajlı bir film tadında olan ve içine çoklu soundtrack sığdırırmış gibi yapan ‘Tetsuo & Youth’un film muadili; Jean-Luc Godard, Edgar Pera ve Peter Greenway imzalı boyutlar arası bir yolculuğu andıran 3x3D oluyor.