TO PIMP A BUTTERFLY

TO PIMP A BUTTERFLY


Kendrick Lamar


Müziğini sınıflandırıp bir janrın kalıbına sokmaktan kaçınan Kendrick Lamar, onu “insan müziği” diye tarif etmeyi seçiyor; ancak bize göre kendisi bu dünyaya ait olmayan bir müzik yapıyor. Son albümü To Pimp a Butterfly ile kendi metamorfozunu tamamlamış gibi görünen Lamar, kozasından çıkarak eski sound’unu geride bırakıyor ve ömrü çok uzun olacak gibi görünen albümüyle uçuyor. Yeni sound’uyla, D’Angelo ve Flying Lotus’a selam çakan şarkıcı, To Pimp a Butterfly’da hip-hop’ı yine ana yemek olarak sunsa da garnitür olarak caz, soul ve funk kullanarak füzyon mutfağına bol Michelin yıldızlı bir şef gibi hizmet ediyor.

Kelebek olup uçtuğu To Pimp a Butterfly’a kadar 11 senelik bir serüven yaşayan Kendrick Lamar’ın yumurta dönemi 2004’e denk geliyor. Tırtıl dönemini Overly Dedicated ve Section.80 ile 2010-2011 arası yaşayan şarkıcı, krizalit dönemini ise 2012’de Good Kid, M.A.A.D City sayesinde deneyimliyor. Metamorfozunu yalnız tamamlamayan Lamar; The Game, Snoop Dogg, Wiz Khalifa, Drake, Talib Kweli, Busta Rhymes, E-40, Warren G ve Lil Wayne gibi isimlerden destek alıyor. 57. Grammy Ödülleri’nde, ‘i’ şarkısı ile En İyi Rap Performansı ve En İyi Rap Şarkısı ödüllerini kazanan şarkıcı, böylece To Pimp a Butterfly ile gelişimini tamamladığını da meşrulaştırmış oluyor.

Tupac Shakur, The Notorious B.I.G., Nas, Eminem ve Jay Z’den ilham aldığını söyleyen Kendrick Lamar, bu altı ismin yalnızca müziğinden değil onların hayat tarzından da etkilendiğini itiraf ediyor ve kimi zaman şarkılarında görülen saldırgan havayı Eminem ile ilişkilendiriyor. Lamar, şöhretin ömrünün kelebeğinkiyle aynı olduğu müzik piyasasında kalıcı olması konusunda aradığı kudretin adresi olarak ise Lil Wayne’i gösteriyor.

Kendrick Lamar’a George Clinton ve Thundercat’in eşlik ettiği Wesley’s Theory, ani U dönüşleriyle şarkıcıyla ilgili tüm teorilerimizi çürütüyor ve bizi en güzelinden bir çıkmaza sokuyor.

Mausberg’ün Get Nekkid şarkısının rüzgarına kapılan Lamar, King Kunta ile ufak çaplı bir fırtınaya sebebiyet veriyor. Rüzgarı arkasına alan Lamar, alışık olduğumuz sert vokalini piyano ile yumuşatıyor ve açık denizde Zeus performansı sergiliyor.

Bilal, Anna Wise ve Snoop Dogg ile güçlerini Institutionalized için birleştiren Lamar, insana en iyi anlamda aklını kaybettirecek bir performans sergiliyor. Deliriyorsunuz, Institutionalized’ın içine giriyorsunuz ve müziği terapi olarak kullanıyorsunuz.

Şiir ve şarkı arasında gidip gelen albümün tek bir harften oluşan ikinci şarkısı ‘u’, aşkın ne kadar komplike olduğuna da değiniyor. Çaresiz vokallere caz eşlik ediyor ve moraller düzeliyor.

Kendirck Lamar, 79 dakikalık ömrü olan To Pimp a Butterfly ile insana sürekli sonun başlangıcını yaşatıyor ve albüm her tekrarında sonu gelmeyen bir metamorfoz ile kendini yeniliyor.