UNUTULMAYAN 90’LAR TÜRK POP KARELERİ

UNUTULMAYAN 90’LAR TÜRK POP KARELERİ


Zihinlere Farkli Kaydedilen Anlari Enine Boyuna Tartiştik; Evet Yaptik Bunu


Geriye dönüp 90'lar Türk pop'unda yapılan işlere bakınca, şimdiki pop müziği kuytuda sıkıştırıp dövesimiz geliyor. O kadar kendine has işler yapılmış ki, yeri geldiğinde dünya saçması olabilseler bile, bir şekilde hafızamıza kazınmayı başarıyorlar. Yüksek bel kotun ve minibüsçü deri montunun çoğunda başrolü oynadığı, en az şarkıların kendisi kadar kült videolar ise cabası. Günümüzde bile hala başa sarıp sarıp izlediğimiz bu videolar, çoğu zaman kendine güldürse de, bir şekilde saygı duruşunda bulunmamızı da sağlıyor.

 

Hal böyleyken, bu videoların zihinlerde en çok yer edenlerinden bir paket program hazırlayalım dedik biz de. İlk aklımıza gelenleri bu programa dahil ettik. Lakin liste o kadar uzun ki, hepsini işlemeye kalksak başlı başına farklı bir site açmamız gerekebilir. Belki bir seri haline getirip, "Arkası yarın"'lar halinde devam ederiz ileride; kim bilir.

 

MİRKELAM – HER GECE

 

 

Günün birinde aniden hayatımıza giren Mirkelam, Kemal Sunal stili ve Elvan Abeylegesse stili koşuştan sonra literatüre yeni bir stil daha kazandırdı. Klasik spor arası giyim tarzı ve Del Piero'dan arak favorileriyle aklımızı aldığını söylememize gerek bile yok. Bu arada, aynı favori stilinin ülkemizdeki temsilcilerinden biri de Hakan Şükür'dü. 

 

 

 

METİN AROLAT – DERT DEĞİL

 

 

Merve İldeniz'in hayatımıza seks objesi olarak girdiği videoda, bir kaşık Tikveşli yoğurtla neler yapılabileceği de gözler önüne seriliyordu. Bakkaldan koşup Tikveşli yoğurt almak kolaydı da, Merve İldeniz bulmak o kadar kolay değildi.

 

 

 

BURAK KUT – YAŞANDI BİTTİ

 

 

Bir dönemki Amerika'da video çekme furyasının en önemli çalışmalarından biri de Yaşandı Bitti olmuştu. O zamanlar ergenliğin doruklarında gezen bizler, ileride sevgilimizden ayrıldığımızda bu sahneyi kendi hayatımızda da uygulamak için az hayal kurmadık. Bisikleti bile zor kullanan çocuklar olarak, videonun bizleri bu kadar ekstrem hayaller kurmaya teşvik etmesi bile başlı başına takdir edilesiydi. "Günahlar kavrulsun aleviyle" sözlerini "Kebaplar kavrulsun aleviyle" olarak söylememiz ise bir o kadar işsizlik abidesiydi.

 

 

SİBEL ALAŞ – ADAM

 

 

O zamanlar korku filmleri izlerken, bazı sahnelerde ailemiz tarafından gözlerimizin yastıkla kapatılmasına alışkın olan bizlere "Teen slasher"'lardan hallice bir korku – gerilim deneyimi yaşatmıştı Adam. Şimdiki videoların hepsini cebinden çıkartacak konsepti ise hayranlık uyandırıcıydı. Bu yine de, bazı gecelerde Casper kılıklı adam yüzünden korkudan uyuyamayıp soluğu ana babamızın yatağında aldığımız gerçeğini değiştirmiyor. 

 

 

 

DEMET – ARNAVUT KALDIRIMI

 

 

Öyle bir sokak düşünün ki; punk'ından tutun kızılderilisine, Fransız şarapçısından tutun Victoria dönemi İngiltere'si tiplerine kadar türlü çeşit insan ikamet etsin. İkamet ettikleri yetmiyormuş gibi bir de üstüne akıllarına estikçe dans etsinler sokakta. İşbu sokağı gözler önüne seren Demet'in Arnavut Kaldırımı videosu, haftalarca video listelerinin zirvesinde kalmayı başarmıştı.

 

 

 

KENAN DOĞULU – SIMSIKI SIKI SIKI

 

 

Kuyumcusundan işportacısına kadar, bir dönem Türk esnafının yüzünü güldüren, karnına sıcak çorba girmesini sağlayan Kenan Doğulu güneş kolyesinin karşımıza ilk çıktığı anı içermesiyle kimilerine göre tezlere konu edilesi, kimilerine göre ise bela okunası bir çalışma Sımsıkı Sıkı Sıkı. Her şeye rağmen; at kuyruklu Kenan Doğulu dönemi edebiyatının en mühim eserlerinden biri olarak anmaya devam ediyoruz.

 

 

 

TARKAN – KIL OLDUM ABİ

 

 

Bu videoyu Tarkan Mexico Fans sayfasından bulmamız başlı başına ayrı bir olay. Bunu daha sonra işleyebiliriz. Biz şimdilik Tarkan'ın ileride Taksim sokak modasını derinden etkileyerek, yön verecek pantolon tercihine odaklanmak istiyoruz. Üstünde satranç oynasak sırıtmayacak bu pantolon modelinin en iddialı rengini seçen Tarkan, bir taraftan da videonun fon rengiyle Green Box teknolojisine ön hazırlık yaparak, ne kadar öngörülü bir insan olduğunu kanıtlıyor. 

 

 

 

TAYFUN – HADİ YİNE İYİSİN

 

 

Sega'nın viral sektörünü ülkemize sokma çalışmalarının parçası gibi duran bu kare, kült Hadi Yine İyisin videosunun en ufak ayrıntılarından biri sadece. Tayfun o zamanki yüksek bel buz mavisi kot modasını bir adım daha ileriye taşıyarak, pantolonu göbek deliğine kadar çekmesi ile gizli Obelix hayranlığını açık ediyor. Yırtık ispanyol paçaları ise göz bozabilecek cinsten. Saksofon ve şu an Çetinkaya'da bile zor bulunabilecek cinsten deri montun uyumu ise su götürmez bir gerçek. Günümüzde Justice'in de tercih ettiği bu montlarla iyi görüneceksiniz. Tayfun'un, deneyen insanların büyük bölümünün boynunun kırılmasıyla sonuçlanan kafa sallama figürleri ise kelimelerle açıklanamaz.

 

 

 

HAKAN PEKER – HEY CORC

 

 

İlk olarak bu mühim çalışmanın doğru düzgün kaydının bulunmaması dolayısıyla yaşadığımız üzüntüyü dile getirmek istiyoruz. Böyle kült bir videonun HD versiyonunun bulunmadığı video portallarını kendi vicdanlarıyla baş başa bırakıyoruz.

 

Lost'tan Richard Alpert'la beraber, bir türlü yaşlanmayanlar furyasının liderlerinden olan Hakan Peker'in, Hitler ve Chaplin'i aynı karede buluşturan videosu epikoğluepik bir çalışma. Great Dictator'dan sonra ikilinin arasında barış rüzgarları estiren bu videoda Kleopatra gibi tarihe damgasını vuran ikonları da görebilmek mümkün.

 

 

 

MUSTAFA SANDAL – BU KIZ BENİ GÖRMELİ

 

 

Evvela Mustafa Sandal'ın kankasıyla niya karşılıklı şınav çektiğini öğrenmek istiyoruz. O dönemlerde body salonundan geçilmeyen sokaklar varken, bunu neden uluorta yapıyorsun Mustafa Sandal? Ayrıca bir dirhem bacağı bile gözükmeyen kızdan nasıl olup da tahrik olabiliyorsun ve sana kazak örmesini istiyorsun?

 

Bir başka dikkati çeken detay ise Sandal'ın saç modelini o günlerden bugünlere dek korumayı başarabilmesi. Gerçi Mustafa Sandal'ı başka bir saç modeliyle düşününce beyninizin kısa devre yapması kuvvetle muhtemel.

 

 

 

CEMALİ – DUYMAK İSTİYORUM

 

 

Siz deyin Türk Depeche Mode, biz diyelim Hurts'ün on yüzbin misli iyisi. Cankan ve İsmail YK'yla gurbetçi bazlı leş müzik devreye girmeden çok önce Türk popuna şu an bile buram buram kalite kokan bir hit kazandıran Cemali şu an ne yapıyor bilmiyoruz. Ama bu şarkı ve etkisini katlayan videosuyla ömürleri boyunca ne kadar övünseler az.