EMRET BAŞKANIM

EMRET BAŞKANIM


Büyük Başkan Play Tuşu, Kendinden Daha Büyük Başkanlari Sunar


Kabaca "20 adamın bir topun peşinden koştuğu oyun" olarak tanımlanabilecek; kimilerininse anasından, babasından, çoluğundan çocuğundan bile ön planda tuttuğu futbol, dünyadaki en popüler spor malumunuz.

 

Milyon dolarların havada uçuştuğu, futbolcuların film yıldızı muammelesi gördüğü, Fotomaç ve AMK gibi birbirinden prestijli basın kuruluşlarının ana besin kaynağı olan futbolda biraz ikinci planda kalan kişiler var. Futbolcuların eşlerine bile "Hürriyet Güzeller Galerisi"nde yer verildiği günümüzde, kulüp başkanlarının hakkı çok yeniyor.

 

Onlar ki; kimi zaman babacan, kimi zaman şakacı, kimi zaman itici, kimi zaman ise efendi tavırlarıyla kulübün imajını artı veya eksi yönde tetikliyorlar. Onlar ki; kimi zaman futbolculara açık çek karalayan, kimi zaman ise istifaya invite edilen neferler.

 

Faal olan ya da artık emekliye ayrılmış her biri birbirinden ikonik kulüp başkanlarını Play Tuşu Evladiyelik Verkaç Servisi farkıyla baş köşeye misafir etmeyeceğiz de kimleri edeceğiz peki?

 

SÜLEYMAN SEBA

 

 

Hangi takımı tutarsanız tutun, ülke tarihinde her futbol kulübü taraftarı tarafından önünde ceket iliklenen belki de tek başkan Süleyman Seba olabilir. Beşiktaş'ı ekonomik krizin içindeyken halinden alıp düzlüğe çıkaran efsane başkan, 16 yıl boyunca kesintisiz olarak görevini sürdürdü. Beşiktaş'ın biri namağlup olmak üzere toplam 3 yıl üst üste şampiyon olduğu, Gordon Milne'li, Metin – Ali – Feyyaz'lı kadrosuna da başkanlık ve babalık eden Seba, Türk futbol tarihinin en mühim isimlerinden biri. Allah uzun ömürler versin kendisine.

 

ALİ ŞEN

 

 

Bir dönem Fenerbahçe'nin her kötü gidişinde, "Ali Şen başkan, Fenerbahçe şampiyon" tezahüratlarıyla taraftarlar tarafından görev başına gelmesi istenen Ali Şen, meşhur "0'dan zirveye" hayat hikayesiyle de sıkça gündeme gelmiş bir isim. Dobra tavırlarıyla Fenerbahçelilerin saygı ve sevgisini kazanan Ali Şen, futbolla pek ilgisi olmayan isimler tarafından bile şu kareyle hafızalara kazınmayı başardı.

 

 

ÖZHAN CANAYDIN

 

 

Centilmenliğin ve efendiliğin dört dörtlük bir şekilde kendisinde vücut bulduğu merhum Galatasaray başkanı, çirkeflikten geçilmeyen Türk futbolunda bulunmaz bir Hint kumaşıydı. Her şeyin sportif başarı olduğunu düşünenler için değil de futbolun sadece bir oyun olduğunun farkında olanlar için çok özel bir isim olan Özhan Canaydın, 6 – 0'lık Fenerbahçe mağlubiyetinden sonra bile rakip takım başkanının elini sıkmasıyla yıllar boyu alkış tutulacak bir harekete imza attı.

 

FARUK SÜREN

 

 

Galatasaray'ın UEFA ve Süper Kupa'yı kazandığı, tarihinin en parlak döneminde başkanlık yapan Faruk Süren, janti görünümü ve elinden eksik etmediği purosuyla ülkemizdeki bir kulüp başkanına göre fazla "Cool"du.

 

Hagi, Popescu, Taffarel, Jardel ve bir dolu önemli isim; kendisinin başkanlık yaptığı dönemde Galatsaray formasıyla mücadele etti. Back to the Future serisinin Doktor'u Christopher Lloyd'a olan benzerliği ise dikkatlerden kaçmayan bir başka detaydı.

 

 

İLHAN CAVCAV

 

 

Gençlerbirliği'nin annesi, babası, dedesi, kayınçosu; yani kısacası her şeyi diyebileceğimiz İlhan Cavcav, kendimizi bildik bileli Gençlerbirliği'nin başında. Meşhur un fabrikaları ve daha da meşhur Afrikalı futbolcu sevdası, kendisini simge bir isim yapmayı başardı. Moşe, Kuşe, Kona ile zirveye vuran Afrikalı futbolcu furyası sayesinde 1'e aldığı topçuyu büyük kulüplere 100'e satan Cavcav, o klasik "Gençlerbirliği'nin kasası hep dolu" motto'sunu da zihinlere kazıdı. Ağzından eksik etmediği sakızı ve mütemadiyen Kulüpler Birliği Başkanı olması da cabası.

 

FARUK ÖZAK

 

 

Mecburen "Yana yatırdığı" saç modeli ile bir dönem boğazı yüzerek geçen Esat Kıratlıoğlu'yla beraber türünün en mühim temsilcilerinden biriydi eski Trabzonspor başkanı sayın Faruk Özak. 

 

 

SEFA SİRMEN

 

 

Kocaelispor'un o zamanki adıyla Türkiye 1. Ligi'ne yükseldiği; Saffet Sancaklı, Kuzmanovski, Ömeroviç, Mirkoviç ve Güvenç Kurtar'lı kadrosuyla fırtınalar estirdiği dönemde kulubün başkanıydı. Bunun haricinde bir dönem gazatelerin magazin sayfalarında sıkça okuduğumuz "Sefa Sirmen'in oğlu x güzelle yakalandı." haberleriyle de hafızamıza kazınmayı başardı.

 

 

FADIL AKGÜNDÜZ (AKA JET FADIL)

 

 

Siirtspor'un JetPA'yla tanışmasına ön ayak olan Jet Fadıl; Tanju Çolak, Alpay Özalan ve Sergen Yalçın transferleriyle gündeme oturmayı başardı. Lakin, "İmza" adını verdiği yerli araba projesi ve diğer işlerine kanun tarafından fren basılmasıyla JetPA'sı gitti Siirt'i kaldı kulübün.

 

 

CEM UZAN

 

 

İmar Bankası, Telsim ve Star'ın sahibi olarak hayatımıza giren Cem bey, canı farklı bir şeyler çekince İstanbulspor'u satın aldı. Dönemin başarılı furbolcularını bir bir takıma topladı. İlk olarak dört büyükler turnesine çıkmadan evvel Sergen Yalçın'ı, daha sonra da meşhur Trabzonspor – Fenerbaçe maçından sonra Ali Şen'le arasına kara kedi giren Oğuz ve Aykut'u takıma monte etti. Ama olmadı, olamadı… Daha sonrası ise malumunuz.