PLAY TUŞU SUNAR: TÜRK SİNEMASI HOLLYWOOD FİLMLERİNİN AFİŞLERİNİ KAÇIRDI

PLAY TUŞU SUNAR: TÜRK SİNEMASI HOLLYWOOD FİLMLERİNİN AFİŞLERİNİ KAÇIRDI


Hem De Halıya Sarıp Kaçırdı


Hollywood sinemasının en önemli örneklerinin Mavi Boncuk’taki gibi halıya sarılıp kaçırıldığı bir dünya düşünün. Ya da düşünmeyin. Çünkü bu akıllardan yüzlerce kalori eksiltebilecek hayal Play Tuşu’nun akıl defterinde gerçek oldu. Uğruna milyonlarca dolar harcanan Hollywood filmleri, ilk görüşte aşka mahal veren posterlerinin kaçırılmalarının ardından ne yazık ki beş para ancak edecek Türk filmlerinin poster zihniyetiyle ciddi düşünmeye başladılar. Çılgın Dersane, Oflu Hoca’nın Şifresi, Hababam Sınıfı 3.5 ve Maskeli Beşler gibi kör olmak için filmin kendisini izlemeye gerek kalmadan sadece afişine bakmamızın yeterli olduğu yapımlar, Hollywood filmlerini kendilerine benzettiler. Mahmut Hoca’nın uğruna “İsteseniz de kendinize benzetemezsiniz” dediği Ahmet’in Hababam Sınıfı’yla imtihanına maruz kalan Hollywood filmlerinin afişlerini sizler için derledik.

FRANK

Yakışıklılar Kulubü’nün asil üyesi Michael Fassbender’ın kafasına tasarım kese kağıdı geçirdiği Frank, sırf soundtrack’iyle bile gönülleri kısık ateşte pişirecek kadar sıcak bir film. Ama işin içine Roger Ebert kaçmış Ömür Gedik’in yer aldığı bir afiş girince canım filmin imajı villadan inip gecekonduya binebiliyor.

 

GUARDIANS  OF THE GALAXY

Süper Kahraman İdman Yurdu Marvel’ın 2014’teki sürpriz çıkışı Guardians of The Galaxy, Chris Pratt ve silah arkadaşlarının başarılı performansına ek olarak harika soundtrack’iyle gönüllerimizde yer etmeyi başarmıştı. Derken işin içine Dünyayı Kurtaran Adam’ın Oğlu karıştı ve galaksinin tüm dengesi şaştı. Üç De seçeneğiyle gelen filmin göz bozan afişi, Marvel’ın yüzünü gişede güldürür mü? Allah büyük.

 

NEIGHBORS

Hollywood Kafası Güzel Komik Oyuncular Odası Başkanı Seth Rogen’ın obez Amerikan gençliğinin duvarlarına posterini astığı Zac Efron’la beraber başrolü paylaştığı Neighbors, patates ama komik film kontenjanından katıldığı 2014’te yüzleri güldürmeyi başardı. Kendine pay çıkarmayı seven BKM’nın işin içine girmesiyle ise filmdeki hesap çarşıya yani afişe uymadı…

 

THE GRAND BUDAPEST HOTEL

Süper gücü bel altı vurduğu sahnelerle tüm galaksi nüfusunu aynı anda ağlatabilmek olan Çağan Irmak, Wes Anderson’ın son gözbebeğini kaçırdı ve fidye olarak afişini yeniden tasarlatmak istedi. Ortaya çıkan sonuçla bel altı vurduğu sahnelere gerek kalmadan hepimizi salya sümük ağlatmayı başardı. “Wes Anderson’a sadece kollarımızı değil, neyimiz var neyimiz yoksa açaydık gitme diyeydik” dediğimiz an budur.

 

NOAH

Sabah 9:15 vapurunu kaçıranların sığındığı liman olan Darren Aronofksy filmi Noah, Ramazan aylarında iftar öncesi eşit olarak pay edilen Çağrı filmine özendi. Ortaya Nuh’un Gemisi’ndeki talime katılıp bir daha denizleri aşıp da gelmememize sebep olacak kadar iyi bir afiş çıktı.

 

MALEFICENT

Maleficent olarak yazılıp Malefiz olarak okunarak çocukların kafasını karıştıran Disney filmi, Ferroli Kombi’nin yürek ısıtan katkılarıyla gösterime girdi. Halkımızın “Ancelina Culi”, Brad Pitt’in ise “Angie” olarak bağrına bastığı Angelina Jolie’nin oyunculuk kariyerine son vermesinin nedeni bu afiş olabilir mi acaba?

 

INTERSTELLAR

Christopher Nolan, şu sıralar hepimizi sinema salonundan başka bir galaksiye göndermekle meşgul. Kip Thorne gibi yaşayan bir efsaneden aldığı destekle bizleri bugüne kadarki en gerçekçi kara delik manzaralarıyla baş başa bırakan Nolan’ın aslında o kadar uğraşmasına gerek yokmuş. Çünkü Pana Film ve Kültür Bakanlığı’nın destekleriyle vizyona giren filmin afişi, saniyeler içinde bizleri kara deliğin en dibine postalayabiliyor.

 

GONE GIRL

David Fincher gaz çıkarsa dinler, ayıp yerlerini açsa izleriz. Bu alışkanlığımız çene adam Ben Affleck ve filmdeki performansıyla muhtemelen Oscar’a koşacak Rosamund Pike’ın başrollerini paylaştığı Gone Girl’de de değişmedi. Ama Acun Medya ve “Tek Devlet, Tek Millet” diye diye bizleri çarpıp bölen Uzun Adam’ın işin içine girdiği afişle bu alışkanlığımızı klozete atıp sifonu çekme isteğiyle dolduk.

 

BONUS: SEBAHAT VE MELAHAT

 

Birol Güven’in komik olmayan elinin değdiği yerli sinemanın dibinin dibi Sebahat ve Melahat’ı paralel evrene kayıt ettirdik. Souncunda bizleri gururlandıracak manzaralar yaşayacağımızı nereden bilebilirdik ki? En ala festival filmlerine bile tövbe ettirecek afişiyle Altın Palmiye Ödülü’nü cepleyen, Sundance’te Jüri Özel Ödülü’ne layık görülen Sebahat ve Melahat’ın önünde ceketlerimizi ilikliyoruz.