İLK ALBÜM, İLK ŞARKI: BRITPOP

İLK ALBÜM, İLK ŞARKI: BRITPOP


Brit var, Pop var


Konseptten konsept beğendikten sonra o konsepti ertelemekte bir dünya markası olan Play Tuşu, playlist sanatının derinliklerine inmeye karar verdi. Playlist neydi? Playlist sevgiydi, playlist emekti… Eski zamanlardaki gibi saatlerce uğraşıp kasete mixtape çekmenin mevsimlik tarım işçisi mudaili emeği artık yok. Spotify yeşili sağ olsun, artık playlist oluşturmak birkaç tıkınıza bakıyor. Ama marifet, o playlist’i kuruyemiş harmanı veya aşureye çevirmemekte. İlk Albüm, İlk Şarkı başlıklı haftalık playlist derlemelerimizde, elit bir tat yakalayarak bu durumun önüne geçeceğiz.

BRITPOP (2)

İllüstrasyon: Görkem Topsakal

İlk Albüm, İlk Şarkı başlığıyla hayata geçirdiğimiz playlist devrimimizin ilk ayağını, 90’lar İngiltere’sini tanımlayan müzik türü olan Britpop’a ayırdık. Türün başlangıcı, çoğu zaman “Al ulan, grunge’ını görüyor ve arttırıyorum!” diye lanse edilse de, derinlere indiğimizde Britpop’un bir evrimin ürünü olduğunu görebilmek mümkün. 80’ler sonunda kurulan shoegaze ve rave temalı müzik gruplarının etkisiyle bildiğimiz formuna yaklaşan Britpop, yeri geldiğinde eller havaya konseptini bensimserken, yeri geldiğinde ise ballad gibi ballad’ların çıkış noktası olabiliyor.

İlk Albüm, İlk Şarkı’nın olayı nedir peki?

Sevdiğimiz, yeri geldiğinde çok sevdiğimiz, diskografisiyle ciddi düşündüğümüz sanatçı ve grupların ilk albümlerinin ilk şarkıları, playlist konseptimizin çıkış noktası oluyor. Kimi zaman dev bir kariyerin, kimi zaman ise tek albümlük ve hayal kırıklıklarıyla dolu bir serüvenin çıkış noktasına doğru hızla gidiyoruz.

Blur, Oasis ve Suede gibi isimlerin yer almazsa ayıp olacağı listede, dönemin gazıyla sağanak şeklinde yağıp, plastik şemsiyeci gibi yağmurun dinmesiyle aniden ortalıktan kaybolan birçok gruba da rastlayacaksınız.

Bazı gruplar ise, tam olarak Britpop etiketini taşımasa da türe verdiği ilhamla playlist’teki haklı yerini alıyor. Spotify’ın arşiv eksikliği yüzünden bazı önemli grupları es geçememek için katalogda yer alan albümlerinden bir parça koymayı uygun gördük. Dinleyin, dinlettirin, 90’ların en büyük müzik akımlarından birine saygıda kusur etmeyin.

Afiyet olsun!