FIGHT CLUB’IN DOKUNDUĞU HAYATLAR

FIGHT CLUB’IN DOKUNDUĞU HAYATLAR


Öyle bir geçer zaman ki


David Fincher, şu sıralarda Netflix bandrollü yeni dizisi Mindhunter’la gündemde. Özellikle Zodiac’a aşık olanların ekmekli-ekmeksiz yiyeceği bu dizi vesilesiyle, David Fincher’ın Türkiye’deki birçok insanın hayatına ilk kez girmesine vesile olan ana dönmek istedik. Fincher’ı müzik videolarıyla, Alien’la, reklam filmiyle tanıyanlara lafımız yok. Affet Se7en, affet 7 kutsal günah!

Chuck Palahniuk’un yeraltı edebiyatından külte doğru haklı bir şekilde yelken açan eseri Fight Club, sinema tarihinin gördüğü en iyi uyarlamalardan biriydi. Oyuncu seçiminden senaryosuna, sinematografisinden The Dust Brothers’lı soundtrack’ine her detayı ayrı güzel, her karesi başa sarıp sarıp izlenilesiydi. Hala da öyle! 90’lar, tam da milenyum kıyametiyle yoğrulurken daha güzel bitemezdi! Asıl milenyum kıyameti, filmin bitişiyle beraber beyaz perdede koptu.

Fight Club, anarşisi bol, sistem eleştirisi bol akışıyla hiç şüphesiz ki vurucu oğlu vurucuydu. Ancak film, özellikle 2000’ler başı jenerasyonunun hayatına hayli farklı şekillerde dokunmayı da başardı.

Bazılarınız bu dokunuşları dünmüşçesine hatırlayacak, bazılarınız ise kaçırdığı için ne kadar şanssız -şanslı- olduğunu fark edecek.

Fight-Club-Dokundugu-Hayatlar-01

– Tyler Durden Ceketi

fctyler-main

Meşhur bordomsu ceket… E tabii Brad Pitt’in üstünde de ayrı bir güzel duruyor hani! Sonuçta fiziksel olarak en iyi zamanındaki bir Brad Pitt, üstüne battal boy çöp torbası giyse de yakışırdı. Ama ortalama bir yurdum insanı, dönemin ikinci el dükkanları ve pasajlarında aramaktan helak olduğu bu ceketi giydiğinde, maalesef ki Çiçek Abbas’lığa terfi ettiğiyle kaldı…

– Tyler Durden Vücudu

59870-fight-club-fight-club-screenshot

Tyler Durden’ın hemen sağında kalan üstsüz arkadaşların vücudunun renkli fotokopisi gibi gezenler, filmin etkisinin taze olduğu günlerde soluğu spor salonlarında -body salonu- aldı ve eğitmenleri ellerinde bu fotoğrafın yazıcıdan alınmış çıktısıyla darladı. “Tyler Durden vücudu” amaçlı çıkılan spor salonu yolculukları, birçoklarımız için yine sağdaki arkadaştan pek de uzağa gidemeyerek kısa sürede sona erdi…

– Tyler Durden Saçı

tyler-durden-profile-photo

Spor salonu hikayesinin bir yaklaşığı, “Tyler Durden saçı” maddesi için de geçerli. Berberler günümüzde de Brad Pitt fotoğraflarını dükkan girişlerinde bol bol kullanıyorlar.

Peki ta Fight Club günlerinden kalma bu mirasın hakkını ne kadar verdik?

Yazıcıya koştuk, Tyler Durden fotoğrafının en iyi kalite renkli çıktılarını alırken nice yazıcı kartuşunu feda ettik, sonra da mahalle berberimize koştuk…

O dönemlerde şimdi ki gibi yok wax’mış, dax’mış gibi kozmetik malzemeye kolaylıkla ulaşamazdık. Wax dediğiniz şey ancak pahalı berberlerde bulunurdu ve biz o berberdeki -fabrika ayarı olarak İsmail abi diyelim- İsmail abiyle kankalığı ne kadar ileri boyuta taşıdıysak, yanımızda getirdiğimiz boş Hobby jöle kabına o wax’tan azıcık isteme şansımız olurdu. Ya da wax’ı yurtdışından getiren İsmail abiye ricada bulunulur ve parası karşılığı bir adet sipariş ederdik. Yoksa bize her yer ultra ıslak, uzaylı sümüğü yeşili rengindeki Hobby jöleydi…

Fight Club’ın gösterime girdiğinden sonraki 5 yıl boyunca, yurdumuz erkeklerinin saç dökülme hızında büyük bir artış olduğuna dair, kevlar yelek gibi kurşun geçirmez kalıba ulaşan saçlarımızla kalıbımızı basabiliriz.

– Tyler Durden botu

54cdeffa51444649eda563564f3a86aa--tyler-durden-greatest-movies

Evet, şu gördüğünüz bot, Fight Club döneminde ülkemiz bıçkın erkek ve kızlarının ayağından eksik olmayan meşhur Bufallo botun ta kendisi! Düzgün kombinlendiğinde ayakta hiç de fena durmuyor. Ancak buz mavisi kotun paçalarını botun içine sokarsanız, üstüne polar sweatshirt giyer ve saçlarınızın arkasını tavuk kaba eti kıvamında jölelerseniz o iş maalesef olmaz… Olmadı da!

– “Metin’ler Dövüş Kulübü başlatmış”

Fight_Club_01

O dönem nispeten ergenseniz, arkadaş ortamlarında bu tip şehir efsaneleri duymanız da hayli olasıydı… “Olm Metin’ler Dövüş Kulübü yapıyormuş, Pazar günleri Hasan’ların evde oluyormuş!”

Fight Club’ın ilk kuralı kuru sıkı atmaktır sayın arkadaşlar…

– Marla Singer Tekstil

marlasinger1

Dönemin Marla Singer’ın özgür ruhundan nasiplenmeye çalışan “alternatif kızlarını” kim unutabilir ki? Yine ikinci el dükkanları ve pasajlarda geçmiş hayatlar ve sonucunda Marla Singer olacağım derken ayaklı Çarşamba Pazarı kılığına bürünen kızlar, kızlarımız…