her güne bir davulcu: nicko mcbrain

her güne bir davulcu: nicko mcbrain


yolu metalden geçen herkes bir gün onunla tanışacak


Eveeeet, geldik beni çok derinden etkilemiş, gençliğimi kurutmuş isimlerden birine. Bir şeye ne kadar erken başlarsanız o kadar çok yol alıyorsunuz. Haliyle başladığınız şey Iron Maiden olunca, işler iyice karışıyor.

Iron Maiden’ın Prowler adlı parçasını ilk dinlediğim anı hatırlıyorum. Sene 88 midir, kaçtır? Aklım kaçmıştı, neler olduğunu anlamamış, böyle bir müziğin olabileceğinin bile farkında değildim. Iron Maiden ve tuhaf dünyasıyla o noktada birbirimize kenetlendik. Hala Iron Maiden ve Killers albümleri benim için bambaşka değerdedir. Neyse efendiler ve hanımefendiler hikayemize geri dönelim. Iron Maiden’ı ilk gördüğüm zaman ise herhalde TRT’deki Rock Saati programıydı. Tabii o zamanlar ilk iki IM albümünde başka bir davulcunun çaldığını bilmiyorum. Benim denk geldiğim görüntüler ise büyük ihtimalle Live After Death albümündendi. Kendisi çok kritik bir konser albümüdür, zamanında elinizde bunun orijinal kasetinin olması büyük statü sembolüydü. Şimdi ise istediğimiz yerden yapıştırıp dinleyebiliyoruz.

Bu ilginç grup, bu değişik bas gitar, bu karışık davullar, bunlar neyin nesiydi? Artık gruba Bruce Dickinson da gelmiş, ekip nihai şeklini almıştır. Davulda kim var görmek için davullardan oluşan duvarın arkasına geçmek gerekiyordu. Çünkü Nicko davullardan oluşan bir şatonun kralıydı. Bol altolu, bol zilli, bol aksiyonlu, tek kikli ama canavarcasına ikileme ve üçleme yapabilen, tavşan gibi bir ayağa sahip, koca ve yassı kafalı, sürekli gülen bir davulcuydu kendisi.

Zaman ilerledikçe kendisi de mega bir davul setinin zorluklarını fark etti. Sağda solda gösterilere filan bu şekil daha ufak bir setle gitmekte.

Allahım o nasıl davullar? Atağa bir yerden başlıyor, atak Adapazarı’nda bitiyor. Ziller desen her yerden çıkmış. O zamana kadar Paiste diye bir marka bilmeyen biz sabiler, ekran karşısında salyaları akarak Nicko’ya bakıyoruz. Yıllar böyle geçti.

Nicko başgan Paiste Powerslave ride zilini deniyor. Hangi parçayı çaldı fark ettiniz mi?

Evet aşağıda ise Nicko Bey, sizlere davulunu tanıtıyor. Alet Sonor SQ2 serisi. Tam bir yılan.

Bir de güzel kalabalık bir konserlerini şuraya koyayım. Ay izlemekten, dinlemekten kendimi alamıyorum. Onca yıllık metalcilik hayatım içinde Iron Maiden gerçekten tertemiz bir arkadaşlık gibi yıllardır kulaklarımda yanlılanıyor. Bana amele desinler, desinler değişemem.
Bu konserde de The Evil That Man Do’dan sonra Nicko’nun doğumgününü kutluyorlar.

Nice nice yaşlara Nicko MbBrain. Bizlere davulu sevdirdin, bizleri coşturdun, bizi davul denizlerinde bir pet şişe gibi dolaştırdın.

 

kaan sezyum