her güne bir davulcu: bernard purdie

her güne bir davulcu: bernard purdie


dünyanın en çok kaydedilmiş davulcusu olmak


İşte geldik… Karşınızda ‘Dünyanın en çok kaydedilmiş davulcusu’ ünvanına sahip ağır siklet davul canavarı Bernard Purdie…

Purdie 1939 doğumlu, hala da hayatta ve çalıyor. Kendisi davuldaki ‘shuffle’ kavramının öncülerinden. Hatta o kadar öncü ki ‘Purdie shuffle’ olarak da anılan bir tarzın da mucidi. Üçlemeleri çok seven bir davulcu kendisi.

Şu efsane videosuyla başlayalım. (Ünlü shuffle olayına 3.50 gibi giriyor)

Eğer herhangi bir şekilde müzik dinlemiş bir bireyseniz, farkında olmadan Bernard Purdie’nin çaldığı sanatçıları da dinlemişsinizdir. Liste uzun, aradan seçmece şöyle bir ufak liste bırakıyorum:

Jeff Beck, Hummingbird, Steely Dan, Aretha Franklin, Gil Scott-Heron, King Curtis, The Rolling Stones, Miles Davis, Dizzy Gillespie, Randy Brecker, Quincy Jones, Hall & Oates, Isaac Hayes, Cat Stevens…

Gördüğünüz gibi, soul, funk ve caz konusunda yetkili bir abi kendisi.

Hatta şöyle güzel bir çalma listesi var, Purdie ustanın davulu öttürdüğü parçalardan bir seçme:

Bakınız usta şu videoda daha da yaş almış ama hala yılan gibi. Enstrümanına ve müziğe olan sevgisi ise gerçekten ilham verici.

Purdie’nin imzasını James Brown albümleri: Say It Loud – I’m Black and I’m Proud (1969) ve Get on the Good Foot (1972)’de de görebilirsiniz. Bernard başkan müzik tarihinin ağır sikletlerinden derken yanlış bir benzetme yapmıyoruz.

Başkanın tarzı yılan yılannn. Şu albüm baştan sona yanıyor.

Bernard Purdie’nin ‘shuffle’ını Led Zeppelin – “Fool in the Rain”, the Police – “Walking on the Moon”, ve tabii ki Jeff Porcaro mucizesi Toto’nun “Rosanna” adlı parçalarda da görebilirsiniz. Buraya onları da bırakıyorum, maksat bilgi olsun, bilginiz olsun.

Herkese bol müzikli, bol davullu günler, aylar ve yıllar dilerim. Bernard Purdie’nin çaldığı albümleri dinlemeye gidiyorum, görüşmek üzere!

Yazıyı ustanın en sevdiğim videosunu da ekleyerek tamamlıyorum.

 

kaan sezyum