MAHKEME SALONLARININ YENİ YILDIZI: NIKE

MAHKEME SALONLARININ YENİ YILDIZI: NIKE



Adalet Sarayı’nda neler oluyor? Davacı ve davalının davasında ortaya çıkan manzaraya bakılırsa milyon dolarlar havada uçuşabilir. Tazminat tarihinin en bol sıfırlılarından biri davacının banka hesabına yatırılabilir. Ya da davacı avcunu yalayıp eşe dosta Nike’ı kötülediğiyle kalabilir.

New York’lu fotoğrafçı Jacobus Rentmeester’a bir dokunursanız bin ah işitebilirsiniz. Nike dediğinizde karşılık olarak kafanıza sneaker yiyebilirsiniz. Zira Rentmeester Nike’a sadece laflar değil, mahkeme kağıdı da hazırlamış durumda. Sebebi ise meşhur Air Jordan ürün yelpazesinin kendinen meşhur logosu. 80’lerden günümüze ekolleşmiş logonun Nike tarafından hunharca ve zamanında belirlenmiş kullanım şartlarının dışında kullanıldığını belirten fotoğrafçı, sporun ve sporcunun dostu Nike’ı mahkemeye verdi.

Logodaki ünlü Michael Jordan pozunun sahibi olan Jacobus Rentmeester’ın dediğine göre Nike kendisine bu fotoğrafı kullanmak için 1985 yılında cep harçlığından hallice bir 15.000 dolar ödeme yapıyor. Lakin; belli sınırları içeren bu kullanım hakkını kendince yorumlayan Nike, 1987’de logoyu “Jumpman” şeklinde revize ediyor ve günümüzdeki formuna kavuşturuyor. Aradan koca bir 28 yıl geçiyor ve Rentmeester’ın aklı başına yeni geliyor.

Fotoğrafın telif haklarının Air Jordan tarafından bir güzel ezildiğini iddia eden fotoğrafçının mahkeme salonlarına taşıdığı haklı/haksız davasının ne zaman sonuçlanacağı ise şu an belli değil. Bizler ayakkabı kutusunda taşınan paralara alışık olduğumuz için Air Jordan kutularında bol sıfırlı tazminat görme ihtimali çok şaşırtmayacaktır. Jacobus Rentmeester’ın dünyalığını yapma çabasından şimdilik bu kadar…