DÜNYADA HANGİ ÜLKELER EŞCİNSEL EVLİLİĞİ KABUL EDİYOR?

DÜNYADA HANGİ ÜLKELER EŞCİNSEL EVLİLİĞİ KABUL EDİYOR?


Sevgiyi, nefretin önüne geçirmeyi başaran sınırlar


Evliliğin tanımına baktığımızda; “İki kişinin aile kurmak üzere kanunların uygun gördüğü şekilde, ruhen ve bedenen bir ömür boyu sürecek şekilde bir araya gelmesi” tanımını görüyoruz.

Peki iki kişinin bir ömür boyu sürmesi ümidiyle bu yola çıkmasını sağlayan en büyük güç nedir? Herkes için olmasa da büyük çoğunluk için aşktır. Yani biz hala en azından öyle olduğuna inanmak istiyoruz…

Peki aşkın tanımı nedir? Yine sözlüğümüze bakıyoruz ve TDK cevabı yapıştırıyor; “Birine veya bir şeye duyulan derin sevgi”…

İki reşit insanın birbirini derin bir bağ ile sevmesi durumunda başkalarına zarar vermemek şartı ile kendi özgür iradelerini kullanarak bir ömür boyu beraber olmak için evlenmek istemeleri suç mudur peki? Değildir, tabii eğer iki reşit insan da aynı cinsiyette değilse…

İki erkek ya da iki kadının evlenmesi, insanların birbirini insan olduğu için sevmesinin ve huzur içinde yaşamanın geri kalan her şeyden önemli olduğunu savunun devlet başkanları, aile bakanları ve ileri gelen diğer ülke yöneticileri tarafından hala kabul göremeyen en büyük tabulardan biri. Güncellenen bu son dünya haritası ise eşcinsel evliliği yasal olarak kabul eden ülkeler ve kabul ettikleri yılı gösteriyor.

Yalnızca 18 ülke, vatandaşının evlenebilmesi için cinsiyet farkı gözetmezken, Amerika ve Meksika’da ise yalnızca bazı bölgeler serbest, bazı bölgelerinde ise hala değil.

Haritaya baktığımızda 2000 yılında dünyada cinsiyet gözetmeksizin evliliği kabul eden ilk ülkenin Hollanda olduğunu, ardından Belçika(2003), Kanada(2004) derken, en son geçtiğimiz yıl Lüksemburg ve İskoçya’nın insanın kişilik hak ve özgürlüklerini o insanın kendi şahsi kararı olduğunu kabul ettiğine dair bir adım attığını görüyoruz.

Umutlarımız haritadaki mor alanların gün geçtikçe artması yönünde…