KUBRICK FİLMLERİNDEN SEKANSLAR KUBRICK FOTOĞRAFLARIYLA YAN YANA

KUBRICK FİLMLERİNDEN SEKANSLAR KUBRICK FOTOĞRAFLARIYLA YAN YANA


Usta'ya saygı duruşu...


Stanley Kubrick denince, sinemaseverler ve hatta sevmeyenler için bile akan sular durur. Sinemada kusursuzluk arayışı, denediği farklı yöntemler, ince eleyip sık dokuduğu detaylar, şahsına münhasır sembolizmi ve daha birçok ayrıntısıyla Kubrick, sinema tarihinin başına gelmiş en önemli şeylerden biridir.

Onsuz kaldığımız şu günlerde, ilham verdiği birçok yönetmenin filmlerinde yakaladığımız izleriyle kendimizi avutuyor, Stanley Kubrick’i saygıyla anıyoruz.

Bilindiği üzere Kubrick, 25 yaşında ilk filmi Fear and Desire’ı çekmeden önce fotoğrafçılık ile yakından ilgileniyordu. 13 yaşında babasının hediye ettiği ilk fotoğraf makinesiyle başladığı serüven, 1945 yılında henüz 17 yaşındayken ABD Devlet Başkanı Franklin D. Roosevelt’in ölümüne üzülen bir gazete satıcısını fotoğraflamasıyla devam etti. Çektiği fotoğrafı Look Magazine’e 25 Dolar’a satan Kubrick, daha sonrasında ekibe katılarak derginin en genç fotoğrafçısı oldu.

stanley-kubrick-news_-vendor

İzlediği filmlerden daha iyisini yapabileceğini düşünen -yaptı, oldu- Kubrick, dergide çalıştığı beş yılın ardından hayallerinin peşinden koşmak üzere işinden ayrıldı. Bu dönemde itinayla oluşturduğu kompozisyonları; ışık ve gölge arasında kurduğu denge ve nesneler üzerinden vurguladığı duygusallıkla kendine özgü estetiğiyle bezemeye başladı. En iyisini yapma yolunda geliştirdiği mükemmelliyetçiliğiyle sinema tarihinde çoğu zaman “Tanrı” olarak anılan yönetmen, çektiği her filmi kendi türünün neredeyse en iyisi yapmayı başararak çıtayı çok yukarılara taşıdı.

Kişiliğinin izdüşümü bu prensipler, Kubrick’in sinema yolculuğu boyunca yaptıklarına yön verdi. Son filmi Eyes Wide Shut’tan sekanslar ile yarım asır önce çektiği fotoğraflar arasındaki düzensel ve atmosferik benzerlikler göz dolduruyor. Sinema tarihine yön vermeden önce çektiği fotoğraflara bakarak doğuştan beraberinde getirdiği yeteneklerine ve dehasına ek olarak Kubrick’in görsel hafızasının da güçlülüğünden bahsetmek mümkün.

Candice Drouet, Kubrick’in Look Magazine’de çalıştığı yıllarda çektiği fotoğraflarla Eyes Wide Shut, Lolita, The Shining ve Killer’s Kiss gibi fenomen haline gelmiş filmlerindeki sekansları kısa; fakat enteresan bir videoda bir araya getiyor ve ortaya ilginç bir çalışma çıkarıyor. Sinema tarihinin en saygı duyulan vizyonerlerinden birinin fotoğraflarından filmlerine giden evrimsel bir süreci gözler önüne seren video izlemeye değer, hem de nasıl değer!