2020’yi tanımlayan moda olayları

2020’yi tanımlayan moda olayları


almanak hizmeti ayağınıza geldi


Depremler, yangınlar, çekirge istilaları, bir koca pandemi ve sayısız Zoom toplantısı sığdırdığımız 2020, bireysel anlamda en verimli yıllarımızdan biri olmasa da moda sahnesi boş kalmadı. Eskiden yeniye yaptığımız geçişi fazlasıyla hissettiğimiz bu yılda moda haftaları, ürün lansmanları, dergiler ve pek tabii kıyafetler de, biz nereye gidiyorsak o yöne evrildi.

2020’nin önemli moda olaylarını listeledik:

Harry Styles’ın Vogue Cover’ı 

Amerikan Vogue’unun 1973’te şimdiki halini aldığı ilk yayınından beri kapağına tek başına konuk ettiği ilk erkek ve ilk crossdresser oldu Harry Styles.

Dijital Moda Haftaları 

Şanghai, Londra, New York ve ülkemizde de gerçekleştirilen, yaratıcılık sınırlarını aşan dijital moda haftaları sayesinde moda takvimi kaldığı yerden devam etti. 

Loungewear

Bu yılın rakipsiz kazananı. Işıltılı parti kıyafetlerinin gardırobun karanlık köşelerinde kaybolup, yerlerine penye eşofman takımlarının gelişini acımadan izledik, destekledik. Juicy Couture’un karşı konulamaz zaferine tanık olduk. Eşofman takımına ‘loungewear’ dedirten 2020, size kim bilir neler yaptı.

Black Lives Matter

İnsan hakları ile ilgili uyanışın başladığına dair en iyi örneklerden biriydi. Pandemi koşulları ve moda sektörü ile birleşerek, lokal markaları destekleme hareketinden de nasibini aldı ve birçok Afrikan-Amerikan işletme, marka ve mesleğinde öncü kişinin önünü açtı. 

Beyoncé’nin ikinci görsel albümü Black is King’de birkaç istisna dışında Afrikan-Amerikan asıllı tasarımcılardan giyinmesi gibi.

Maskeler

Maskelerin hayatımızda gelip geçici bir ayrıntı yerine bir makro trend’e evrileceğini öngörenler, erken davranarak her durum ve kombin için birer şık maske edindiler, hatta buradan yola çıkarak iş bile kurdular. Zincirli, simli, desenli, kısaca her türlüsünü gördük. Yine de 3 katlı ve pamuklu olmadığı sürece kullanmayınız. 

90’lar

Instagram’daki tumblr-vari nostaljikolik moda profillerinin hemen hepsi, Princess Diana’nın trendsetter kombinlerini en az bir kere paylaştı. Birçoğu da aynı kombinleri Hailey Bieber’ın ondan ilham alan fotoğraflarıyla eşleştirdi…. Friends – Rachel esinlenmeleri, pileli tenis eteklerinin yeniden popüler olmasıyla coştu. 90’larda tasarlanan ikonik çantalar, 2020 geliştirmeleri ile geri döndü. 2021’de çoğalarak artacak retro trend’lere hazır olun. 

Dior Jordans

Covid-19’un vuramadığı kalelerden biri, Dior Men & Nike işbirliği. Air Jordan modelinin Dior güncellemesiyle yeniden yaratılan Dior Jordan’lar, kitleleri Dior kapılarında sosyal mesafeli sıraya soktu. Yetmedi, e-ticaret sitelerinde de en az mağazadaki kadar büyük bir heyecanla karşılandı. Alkışlar önce Dior’un kreatif ekibinin başındaki Kim Jones ve sonra da tüketme arzusuyla yanıp tutuşan Z kuşağı ‘sneakerhead’lere gelsin.