william basinski’nin disintegration loops albümünü anlatacak belgeselden fragman

william basinski’nin disintegration loops albümünü anlatacak belgeselden fragman


disintegration loops


Avangard/ambient müziğin önemli isimlerinden William Basinski’nin kült albümü Disintegration Loops’un yaratım sürecine ışık tutan aynı isimli belgeselden bir fragman paylaşıldı.

Kendisinin müziğine aşina olmayanlar için de güzel bir başlangıç noktası olabilecek Disintegration Loops; ABD tarihinin en trajik dönemlerinden birinde, bir kişinin kültürel zeitgeist’ten nasıl yararlanabildiğine ışık tutmaya yardımcı amaçlıyor. Bu etkisinin yanında müzik yazarları tarafından son yirmi yılın en beğenilen albümlerinden birini olan Disintegration Loops’un aynı isimli belgeselinden bugün başlayacak SXSW Film Festival’da ilk defa izleyiciyle buluşacak.

11 Eylül döneminde kaydedilen albüm, Basinski’nin evinin camından olaylara bizzat şahit olmasıyla farklı bir boyut kazanıyor. Bir kasetin kendini imha edene dek bozulurken çıkardığı sesleri loop’layan Basinski şahit olduğu bu olayın ardından yaklaşık 4 buçuk saatlik bu destansı 4 albümlük “projenin” kayıtlarını bitirme kararı alıyor. Kendi balkonundan çektiği fotoğrafları da albümün kapağı olarak kullanan Basinski’ye bu belgeselin hayata geçmesinde yönetmen David Wexler eşlik ediyor.

Aslında David Wexler’ın kendi girişimiyle hayata geçen belgeselin yolculuğu, geçtiğimiz yıl pandeminin ilk günlerinde başlıyor. Yaklaşık bir yıllık bir çalışmanın ürünü olan belgesel süresince Basinski ve Wexler’ın hiç yüz yüze tanışmamış olması da ayrı bir tatlı detay.

Meraklılarının zaten bir şekilde izleme fırsatı bulacağı belgeselin fragmanı hemen aşağıda. Albümleri dinlemek isteyenler için onları da aşağı bıraktık.