elektronik müziğin kadın öncülerini anlatan “sisters with transistors”tan fragman

elektronik müziğin kadın öncülerini anlatan “sisters with transistors”tan fragman



Geçtiğimiz yılın sonlarında Barbican Centre’da 7.si gerçekleşen Doc’n Roll film festivalinde ilk gösterimini yapan Sisters with Transistors isimli belgeselden yeni bir fragman paylaşıldı.

Henüz elektronik müziği emekleme yıllarına gideceğimiz belgesel, belki de ismine “elektronik müzik” bile denmeyecek bir zaman diliminde hayatlarını bu konuya adamış Suzanne Ciani, Delia Derbyshire, Clara Rockmore ve Laurie Spiegel gibi isimlerin hikayelerini izleyiciyle buluşturuyor.

Hali hazırda erkek egemen olan müzik dünyasında kadın olarak var olmaya çalışan isimlerin, bir de yeni yeni belirginleşmeye başlayan elektronik müzik topluluklarının içinde bir kadın olarak yer almanın artı ve ağırlılı olarak eksilerinden bahsettiği belgeselin yönetmenliğini Lisa Rovner üstleniyor. Belgeselin anlatıcı koltuğunda ise Laurie Anderson oturuyor.

Laurie Spiegel’in “Biz kadınlar, özellikle bir kadının beste yapma olasılığı bile kendi içinde tartışmalı iken elektronik müziğin sürprizlerle dolu atmosferine çekildik. Bu belgesel, erkekler tarafından ciddiye alınma gereği hissetmeden başkaları tarafından duyulabilecek müzikler yapmamızın hikayesi.” açıklamasıyla dönemi kısaca özetlediği Sisters with Transistors’tan paylaşılan yeni fragman hemen aşağıda.

23 Nisan’da Metrograph.com‘da özel bir gösterim ve sonrasında bir panel ile izleyiciyle buluşacak belgeseli yakalamak için link’e göz atmayı unutmayın.