sónar istanbul’un heyecanımızı alevlendiren yerli isimleri de açıklandı

sónar istanbul’un heyecanımızı alevlendiren yerli isimleri de açıklandı


yerli malı yurdun malı herkes onu dinlemeli


Elektronik ve deneysel müziğin en büyük keşif platformu, müzik düşkünlerinin kutsal seyahati niteliğindeki Sónar Festival’ın İstanbul ayağı Sónar İstanbul ile kulaklarımızın 10.000 bakımını yapmamıza yalnızca iki hafta kaldı. Dünya çapındaki en prestijli festivallerden Sónar’ın İstanbul edisyonunda yerli sahneden kimlerle tanışacağımızın gol haberi ise Bursa’dan az önce geldi.

Müzik, teknoloji, keşif ve yaratıcılığı odağına yerleştiren Sónar sahnesinde bu sene Ozan Tekin, Style-ist, Feyza Emir, Aksak, Şevval, Evrim de Evrim, Granul, Fluctuosa, Cihangir Aslan, Moophy ve Erdem Tunalı’yı izleme şansını yakalayacağız.

Sónar Euphoria’sında geçen bölümde neler olmuştu diye merak ediyorsanız sizi buraya alalım, “ben line-up’ı yalayıp yuttum, tüm track ID’leri ezberledim, bana yerlilerden haber ver!” diyenler ise scroll down’a abanabilir.

Ozan Tekin

Türkiye doğumlu, Köln merkezli besteci ve yapımcı. Ambient ve deneysel bestelerinden oluşan ilk albümü Pillars of Salt’ı 2019’da NOORDEN etiketiyle yayınladı.  Mayıs 2021’de yayınlanan Anarya I başlıklı son EP’si, piyano eserlerinin üç bölümlük bir derlemesi olan yeni albümü Anarya’nın prologu niteliğinde. Ozan Tekin ayrıca Seyrek Rıfat mahlasıyla da singer-songwriter denizinde kulaçlar atıyor ve Anarya II ile Anarya’yı da bu yıl yayınlamak için duvara çentik atıyor.

 

Style-ist

İstanbul gece hayatının veteran isimlerinden Style-ist eklektik, freestyle ve hatta politik doğruculuğun zıttının müzikal izdüşümü şeklinde tanımlanabilecek tarzını downtempo, dub, abstract hip-hop, electro, breakbeat ve drum’n bass’e uzanan; durmaksızın geliştirdiği arşivinde türcülük yapmamasına borçlu. Sónar’ın yeni jenerasyon izleyicileri onunla tanıştığına çok memnun olacak.

Feyza Emir

Feyza Emir, elektronik müziği ana dilinden daha yetkin olduğu bir iletişim kanalı olarak görüyor. 2015’ten beri gece hayatının vazgeçilmez mekânlarında performanslarını sergileyen Feyza, setlerinde old-school house’dan Detroit techno’ya ve kimi zaman vintage disco titreşimlerine uzanan bir müzik skalasına yer veriyor. Pantone bile bu skalayı renk paletine dökemiyor, siz gerisini düşünün.

Aksak

Elektronik müzik sektörünün mutfağından salonuna, jakuzisinden terasına her yerinde yetişmiş olan, sektörde onlarca yılı deviren Aksak, beklenmedik dönüşlere izin veren, funk, disco ve soul tutkusundan vazgeçmeyen ısırgan tarzıyla tanınıyor. Turkish Edits’in küratörü, trndmsk, Bostan Plak, Papa Black Records, FOC Edits ve Soul Revue Records’ın sanatçısı Aksak, ‘moody’ olarak tanımladığı setlerinde janralar arası getir götür yapmadan duramıyor. Hayatını “müzik paylaştıkça güzel” mottosu üzerinden yaşayan Aksak, Sónar izleyicisine yerinde duramayacakları dakikalar geçirtmeye hazır.

Şevval

İstanbul queer partilerindeki setleriyle kalbimizi çalan, yıllardır yüzlerce gökkuşağı partisinin deyim yerindeyse headliner’ı olan Şevval Kılıç, DJ’lik kariyerine 2014’te başladı. Birçok yerli organizasyonda ve yurtdışında önemli etkinliklerde sahne alan Şevval hâlâ İstanbul ve Berlin’in önemli mekânlarının gediklisi ve resident’ı. Kuzeniniz Spotify algoritmanızı bozdu sanabileceğiniz teknodan Kamuran Akkor’a uzanan setleriyle Şevval izleyicisini güldürürken düşündürmeyi, dans ederken şaşırtmayı seviyor.

Evrim de Evrim

İstanbul dans sahnesinin ilk akla gelen en önemli figürlerinden biri olan Evrim de Evrim, sevdiği kayıtları paylaşmaya 2009’da DearHead projesiyle başladı. Pek çok gece kulübünün ve festivallerin vazgeçilmezi olan DearHead’i Berlin’de yaşadığı dönemde sayısız partide temsil etti. Berlin dışında Amsterdam, Roma ve Zürih gibi Avrupa’nın prestijli müzik duraklarındaki performanslarıyla büyük dans pistlerini şımartmayı hiçbir zaman ihmal etmedi. İstanbul gece hayatına yeni akımlar, yetenekler ve çok daha fazlasını kazandıran Evrim De Evrim’in yaşadığı coğrafyaya yaptığı sanatsal katkı hız kesmeksizin devam ediyor. Kabindeki Evrim de Evrim’in yaptığı en iyi şey ise dans pistini “birlikte” tutmak. Bütün Sónar güruhu olarak “birlikte” hissetmeye hazırlanın.

 

Granul

Granul, dokuya derinlemesine giren ve ses sistemi kültürüne sıkıca yerleştirmek için yeterli ağırlığı taşıyan bir sese sahip bir yapımcı ve türler arası akışkan bir teknoloji yaratıcısı. Old school club’ın ham maddelerini hip hop baslarından unsurlarla birleştirdiği müziği, ağır ve katmanlı bas partisyonları ve  organik perküsyon içeriyor. Eski ve yeni teknikleri birleştirmek niyetiyle hareket eden müzisyen, yapay zeka algoritmaları, derin öğrenme ve programlama yöntemleriyle dinleyicilerine Sónar’dan haftalar sonra bile anlat anlat, öv öv bitiremeyecekleri benzersiz bir set hazırlıyor.

 

Fluctuosa

İstanbul merkezli elektronik müzik yapımcısı ve aynı zamanda SITDOWNDANCE‘ın kurucu ortağı. Squarepusher, Ceephax Acid Crew, Luke Vibert ve Aleksi Perala gibi Şampiyonlar Ligi isimleriyle aynı sahneyi paylaşan Fluctuosa, görseline ayrı işitseline ayrı emek harcadığı performanslarıyla elektronik müzik kültürünün sınırlarını genişletmeye yeminli. Performansı bittiğinde yanına gidip sarılıp teşekkür etmek isteyeceksiniz, bizden söylemesi.

Cihangir Aslan

Global Spotify listelerinin gizli yıldızı, hisli elektro janrının prensi, 1987 doğumlu İstanbul merkezli elektronik müzik sanatçısı. Subroomer Records label’ıyla yaptıklarının yanı sıra üretimlerinin üzerine durmaksızın ekleyen Cihangir, etnik sesleri downtempo tınılarla harmanlamakta adeta rafine zevklere sahip gurme bir miksolojist. “2018’de ben de Sónar’daydım!” diyenler onu line-up’ta tekrar görünce küçük bir bayram havası yaşayacaklar.

Moophy

Farklı ses ve türleri doyumsuz bir merak ve yakalaması çok zor bir coşkuyla birleştirerek elektronik dans müziğinde kendine özgü tarzıyla yer alan Moophy, setlerini izleyicisini hipnotik bir yolculuğa çıkardığı bir deneyim olarak kurguluyor. En büyük tutkusu insanlara müzik aracılığıyla iyi hissettirmek olan Moophy’nin performansından sonra ortamlarda “ben de astral seyahat yaptım” diye hava atabilirsiniz.

Erdem Tunalı

Organik ve dijital sesleri eklektik bir biçimde sentezleyerek, dans ritimleri ve hipnotik yürüyüşleri de birkaç yemek kaşığı ekleyerek ortaya çıkardığı müziğini, görsel öğelerin ve canlı enstrümanların da eşlik ettiği performanslara dönüştüren Erdem Tunalı, Live AV Project ismini verdiği projesiyle Sónar sahnesine çıkmaya hazırlanıyor. Erdem’in performansı ardından Zorlu PSM’yi, yerli sahneyi durmaksızın ileri taşıyan, maaile müzikle haşır neşir Tunalı markasına saygılar sunarak terk edeceğinize eminiz.

Her sene Mart ayında gerçekleşerek ısınacak havaların müjdesini veren, festivallerin ilk cemresi Sónar 18-19 Mart’ta Zorlu PSM’ye düşecek. Sahneden sahneye koşturacağınız, dans ederek binlerce kalori yakacağınız festivalde sayısız kulak orgazmı yaşamaya hazırlanın. Zorlu PSM’nin bütün katlarına, sahnelerine ve alanlarına yayılacak köklü festivalin 2022 edisyonu için biletleriniz hazır değilse iki hafta sonra gözyaşları dökmeniz çok olası. Kimsenin ağlamasını istemeyiz, bu yüzden sizleri buradan alalım.