BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: UNKLE – WAR STORIES

BİRA AÇTIRAN ALBÜMLER: UNKLE – WAR STORIES


İngiltere’den Dayim Geldi


İngiltere’de herkesin inandığı bir trip hop gerçeği vardır. Massive Attack başka türküler söyler, Portishead başka havalar okur. UNKLE hepsini alır karşısına ve tombul şişe biralar eşliğinde dinlenmesi için bütün bu hikayeleri toplar. Bu hikayelerin bir arada olduğu evladiyelik albümün adı War Stories olur.

 

Bu akşam yorgunluk biralarımızı War Stories’e, UNKLE’a karşı içiyoruz.

 

1994 yılında herkes oduncu gömleği içinde kendinden geçerken, James Lavelle ve Tim Goldsworthy a.k.a. UNKLE kendini trip hop’a verdi. Konuk müzisyen kavramı UNKLE için albümü renklendiren bir ayrıntı değil, adeta bir yaşam biçimiydi. Konuk müzisyenleri, tombul şişe biraları buzdolabına dizer gibi dizen UNKLE, 2007 yılında War Stories’i yayınladı.

 

 

Albüm kapağını Massive Attack’tan 3D tasarladı. Josh Homme, Ian Astbury, The Duke Spirit, Autolux ve Gavin Clark en güzel türkülerini bu albüm için okudu. Bütün bu isimler War Stories’e kendilerinden bir şeyler kattı, UNKLE ortamı harladı. Ortaya arkamıza yaslanıp, soğuk biralarımızı yudumlarken dinleyebileceğimiz muazzam bir albüm çıktı.

 

 

Girdiği albüme elinde tombul şişe birası ve asabiyetiyle gelen Josh Homme, hemen Restless ile albümü yangın yerine çeviriyor. Şarkıda sizi adeta kucaklayan enstrümantal soloya selam verin. Josh Homme ve UNKLE ile ışığı kovalamaya hazır olun. Restless, yorgunluğunuzu ortadan kaldırmak için geliyor.

 

 

Bazı şarkılar dinler dinlemez kendini sevdirir, bize kendimizi filmde hissettirir. Bazı şarkılar ise filmin kendisidir. Soundtrack olmak için yaratılmıştır. Biranızdan bir yudum alın. Burn My Shadow başlıyor. Başlı başına tekinsiz melodisi ve Ian Astbury’nin karanlık sesi ile tarihin en insanı dövüşmeye zorlayan şarkılarından birini dinliyoruz. Yavaş yavaş yükselen melodisi ile “Nerede benim ninja yıldızım?” demeden önce sakinleşin. Biranızdan bir yudum daha alın.

 

 

Tam bu kadar enerji ile ne yapacağımızı düşünürken imdadımıza UNKLE ve 3D’nin sakinlik kokan, aşk kokan ortaklığı Twilight yetişiyor. 3D’nin iç gıcıklayan sesi sıcak basmasına sebep olabilir, merak etmeyin ilacınız bizde. Buzdolabından bir soğuk tombul şişe bira daha kapın.

 

 

Albüm boyunca hemen hemen her şarkıdan fırlayan Ian Astbury, War Stories’te son sözü söylüyor. When Things Explode ile evladiyelik bir albümün sonuna geliyoruz. Yaylılar ile UNKLE’a veda ediyoruz.