GABRIEL GARCIA MARQUEZ’E SELAM

GABRIEL GARCIA MARQUEZ’E SELAM


Gabriel garcia Marquez Dün Hayatini Kaybetti 


İspanyolcayı neredeyse Cervantes’ten bu yana en güzel kullanan edebiyatçılardan biri olan Nobel ödüllü Marquez, hayatının son 30 senesini Meksika'da geçirdi. O yaşarken ona ne kadar uzak olsak da, büyüdüğümüz ve hala nefes aldığımız coğrafyaların satır arası benzerliklerinden mi bilinmez ama Marquez, Türkiye’de de severek takip edilen edebiyatçılardan biriydi. 

 

Marquez 87 yaşındaydı ve bir süredir akciğer ve idrar yolları enfeksiyonu nedeniyle tedavi görüyordu. Son yıllarda pek kamuoyu karşısına çıkmıyordu, çünkü aynı zaman demans hastasıydı. Yaşamaktan en çok korktuğu unutkanlık başına bela olmuştu. Zaten kardeşinin söylediğine göre, son birkaç yıldır eline kalem de almıyordu.

 

 

1928’de Kolombiya'nın kuzeyindeki yoksul Aracataca kentinde doğan Marquez’i, evlerinin etrafında ifadesiz bir şekilde dans eden hayaletli hikayelerini dinlediği büyükannesi ve insan hakları eylemcisi büyükbabası büyütmüştü. Söylediğine göre kitaplarını yazarken neredeyse tüm ilhamını çocukluk yıllarından alıyordu. İlk romanını 23 yaşında yazmıştı. 1967'de yayımlanan ilk ‘büyülü gerçeklik’ romanı Yüzyıllık Yalnızlık ise tüm dünyada 25 dilde 50 milyonun üzerinde satmıştı.  

 

Marquez, 1982’de Nobel Edebiyat Ödülü'ne layık görülmüştü ve Nobel’i aldığında Latin Amerika’yı “doyumsuz güzelliğin kaynağı, üzüntü ve güzellikle dolu bir yer” diye anlamıştı. Dün akşam da doyumsuz güzelliğin kaynağı, üzüntü ve güzellikle dolu bir yerde hayata gözlerini yumdu.