GOOGLE MAPS İLE KLASİKLEŞEN ALBÜM KAPAKLARI

GOOGLE MAPS İLE KLASİKLEŞEN ALBÜM KAPAKLARI


Oasis'ten Pink Floyd'a Gezelim Görelim 


Daha önce klasik yağlı boya tabloları Google Maps'ten aldığı sokak görünümlerinin içine yerleştiren Guardian’ın şahsına münhasır Street View uzmanı bu kez bizi can evimizden vuruyor. Her birine ayrı hayran olduğumuz albümleri alıyor, onların kapaklarını da yıllar sonra yine zamanında çekimlerinin gerçekleştiği sokaklara yerleştiriyor.

 

Turumuza Londra’nın plakçılarıyla ünlü mahallesi Soho’nun en güzel sokağı Berwick Street’ten bir görüntüyle ve tabii ki Brit Pop’un şahı Oasis’in 1995 yılında çıkardığı (What's the Story) Morning Glory albümünün kapağı ile başlıyoruz.

 

Pj Harvey'in epik albümü Stories from the City, Stories from the Sea ikinci sıramızda. New York, Times Square görüntüsünü alan Street View uzmanı işini biliyor ve Pj Harvey'i güneş gözlükleriyle tam da olması yere koyuyor.

 

Aklımıza kazınan albüm kapaklarından sırada Physical Graffiti ile Led Zeppelin var. Bu güzel görsel, New York St. Mark's Place'de yer alan The East Village bloklarının 70'lerdeki hali ve şimdiki halini karşılaştırmamıza imkan sağlıyor ve evet 70’leri özlemekte haklıyız.

 

Ve tabii ki Pink Floyd ve tabii ki Animals. Birleşik Krallık'ın belki de en kömür kokulu zamanından çıkma Pink Floyd'un bu albüm kapağı Wandsworth, Londra’daki Battersea Elektrik Santrali'ni ağırlıyordu.

 

Beastie Boys'dan Paul's Boutique ile devam ediyoruz. Soylulaştırmanın kurbanı olan New York mahallerinin bulunduğu Lower East Side'ın 1989'daki hali özlenilmeyecek gibi değil.

 

Herkese iyi gelen bir Creedence Clearwater Revival şarkısı vardır. Şimdi sırada CCR’ın 1969'dan kalma Willy and the Poor Boys albüm kapağı var. 45 sene sonra bile Oakland’ın Oakland kaldığı haberini almak bile çok güzel.

 

Sıradaki görsel, müziğe hayat vermiş coğrafyalardan Detroit'in Dresden yolu üzerinden geliyor. Eminem'in dizlerini kırıp oturup merdivenler, Eminem’in çocukluk yıllarını geçirdiği evin giriş kısmı. 2000'lerde bu caddenin ününe ün katan albüm The Marshall Mathers ve artık yerinde olmayan Eminem'i bu günlere getiren ev.

 

Eskinin bulutları daha güzelmiş diye iç geçireceğimiz Jackson Browne'un Late for the Sky albüm kapağı da serinin yerine cuk diye oturanlardan.

 

The Streets'den Original Pirate Material bir diğer konuğumuz.

 

Rush'ın Moving Pictures'ı var sırada. Progresif rock’ın Kanadalı sesi Rush'ın 1981 çıkışlı albüm kapağıyla şimdiki zaman arasında taşınan tablolar dışında pek bir fark yok gibi.

 

Böyle bir liste olur ve içine de Bob Dylan'dan birşey girmez mi? Bu harikulade listenin sonuna yaklaşırken sizi Bob Dylan'ın 1963 çıkışlı The Freewheelin' albüm kapağında koluna sevgilisi Suze'u takmış henüz 22’sinde olan Dylan'ı görüyoruz.

 

Finali, dünyanın en epik albüm kapağıyla veriyoruz: 1969 çıkışlı The Beatles albümü Abbey Road. Kapağın epikliği de her gün yüzlerce insanın hala o zebra çizgilerine gidip aynı kareyi canlandırma hevesinden geliyor. Öyle ki, Westminster Belediye Meclisi'nin üç ayda bir yapılması gerekenler listesinde yaya geçidini boyamak var.