İÇİP İÇİP İZLENECEK FİLMLER: OCTOBER SKY

İÇİP İÇİP İZLENECEK FİLMLER: OCTOBER SKY


Gökyüzündeki Hayaller


Hayal ettiğimiz şeylere kavuşmanın verdiği hazdan daha büyük bir haz bizce yok. Yüksek ihtimalle sizce de yok. Hatta insan hayatının belki de ana amaçlarından biri de bu. Okuğumuz kitaplarda, dinlediğimiz şarkılarda, izlediğimiz filmlerde de defalarca karşımıza çıkan ve bize ilham veren hikayelere sebebiyet veren bir mevzuu “İnsanın hayallerine kavuşma” teması. Bu temayı son dönemlerde en iyi işleyen filmlerden biri de hiç kuşkusuz ki October Sky. Gerçek bir hikeyeden uyarlanmış olması ise etkisini katlıyor.

 

 

Bu gece hayallerimizin peşinden koşarken bize tombul şişe biralarla beraber rehberlik edecek film October Sky. 1999 yapımı Joe Johnston filminde karşımıza oldukça iyi bir kadro çıkıyor. Günümüzün A sınıf oyuncularından Jake Gyllenhaal, oynadığı karakterleri yaşayan Chris Cooper ve usta oyuncu Laura Dern.

 

Filmde bir madencinin oğlu olan Homer Hickam’ın ibret verici öyküsünü izliyoruz. Hayatını idame ettirme yolunun yerin yüzlerce metre altındaki ışıksız madenlerde çalışmak olduğu bir kasabada yaşayan Homer, yüksek ihtimalle babası John gibi bir madenci olacakken günün birinde gökyüzünde izlediği  Sovyet mekiği Sputnik 1 sayesinde bambaşka hayallere sahip oluyor. Babasının karşı çıkması, arkadaşlarının ve kasaba halkının bir kısmının garipsemesine rağmen günün birinde uzaya bir roket göndermenin hayaliyle yanıp tutuşuyor Homer. Kendisi gibi zor şartlarda yaşayan arkadaşları ve öğretmeni Miss Riley’nin desteğiyle amatör roket yapımı ile uğraşmaya başlıyor. Birçok kez başarısızlıkla sonuçlanan denemelere rağmen asla yılmıyor. Türlü imkansızlıkları özveri ve dostlarının yardımıyla aşmayı başarıyor. Bizlere de birçok ders veriyor bu sırada.

 

 

NASA’ya kadar uzanan başarı hikayesinde yavaş yavaş herkesin desteğini almayı başarıyor Homer. Babası, ailesi, arkadaşları, tüm kasaba birbirinden büyük fedakarlıklarla Homer’a yardımcı oluyorlar. Bolca gözyaşı, ilhamın en güzeli ve filmi izlerken içmekten zevk aldığımız tombul şişe biralar da bize kar kalıyor. Homer Hickam’ın hikayesinden öğreneceğimiz oldukça fazla şey var. Defalarca izlenecek bir başyapıt October Sky.