RUBIN ‘HURRICANE’ CARTER HAYATINI KAYBETTİ

RUBIN ‘HURRICANE’ CARTER HAYATINI KAYBETTİ


Bob Dylan’in Kasirgasina Veda 


Zamanın en önemli boksörlerinden 'Kasırga' lakaplı Rubin Carter geçtiğimiz pazar günü hayata gözlerini yumdu. Carter, hikayesi ile uzun yıllar kendinden bahsettirmişti. 1999 yapımı The Hurricane filminde kendisini canlandıran Denzel Washington tarafından yeniden hayat bulmuştu.  Washington, Carter’ı canlandırdığı bu filmle Oscar’ı da kazanmıştı.

 

 

1966 senesinde ABD’nin New Jersey eyaletinde ırkçı bir polisin asılsız suçlamaları nedeniyle üç kişinin cinayetinden ömür boyu hapis cezası alan Rubin Carter, ünlü şarkıcı Bob Dylan’ın da dahil olduğu hareketle yeniden yargılanmıştı. 19 senenin ardından suçsuz olduğu anlaşılan Carter, serbest bırakılmıştı. Kendi deyimiyle hayatının ilk 49 yılını cehennemde, son 28 yılını ise cennette geçiren Carter’ın tüm bu yaşadıklarının ardından yaptığı açıklama da dünya basınında büyük yankı uyandırmıştı.

 

Siyahlara karşı yapılan ırkçılık ve insan hakları arayışının sembollerinden biri olan Rubin Carter için Bob Dylan, Hurricane parçasını ithaf etmişti. Bu da Bob Dylan’ın Chicago’daki WTTW Studios’dan 1975 tarihli ilk canlı Hurricane performansı: