100 SENE ÖNCESİNDEN İNTERNETİ GÖREN ADAM

100 SENE ÖNCESİNDEN İNTERNETİ GÖREN ADAM


Modern Nostradamus


İnternetin gelişini 100 yıl öncesinden gören, malı mülkü sattırıp İddaa oynatacak adam Paul Otlet ve onun muazzam hikayesi ile tanışın.

 

 

Sene 1895, yer Belçika. Girişimci Paul Otlet ve geleceğin Nobel Ödülü sahibi Henri La Fontaine kafa kafaya verip Universal Bibiography adındaki projelerine başladılar. Projenin amacı dünya genelinde yayımlanmış bütün kitapları, makaleleri, filmleri, kayıtları bir araya getirmekti. İkilinin çeşitli kaynaklar toplama çabası o senelerde maalesef boşa gitti. Fakat Paul Otlet pes etmedi ve bu amaç uğrunda bütün Avrupa’yı dolaştı. Otlet, seneler sonunda 150 odalık bir müze hazırlamıştı bile.

 

 

1934 yılında Paul Otlet, bütün bu kaynağı yayabileceği bir araca ihtiyacı olduğunu fark etti. Bütün kaynakları düzenleyebilecek bu aracın adı internetti. Böylece Paul Otlet, internettin ilk taslağını oluşturdu. Müzesini bu sisteme adapte etmek için çalışmaya hazırlanan Paul Otlet’in koleksiyonu 1940’larda Naziler tarafından yok edildi. Bunun hayal kırıklığına dayanamayan Paul Atlet, 1944 yılında hayatını kaybetti.