T-SHIRT ETİKETİNDEN YÜKSELEN YARDIM ÇIĞLIĞI

T-SHIRT ETİKETİNDEN YÜKSELEN YARDIM ÇIĞLIĞI


İnsanlik Dişi çalişma Saatlerine Son


Umarsızca alışveriş yaparken o kıyafetlerin hangi şartlarda üretildiği maalesef aklımıza gelmiyor. Özellike Uzakdoğu ülkelerinde ucuza çalıştırılan tekstil işçileri, insanlık dışı çalışma saatleri yüzünden bırakın ailelerini, neredeyse güneş ışığı bile göremiyorlar. Paranın amaç olduğu bir dünyada buna bir dur demek büyük firmaların işine gelmiyor. Günlük 1 dolara 12 saat çalışmak zorunda kalan insanların sessiz çığlığı tekstil makinelerinin arasında kayboluyor.

 

 

Bu sessiz çığlıklar, İrlanda menşeli Primark mağazasında etikete büründü. Mağazada alışveriş yapan 25 yaşındaki Rebecca Gallagher, bir elbiseye göz gezdirirken hiç beklemediği bir manzarayla karşılaştı. Ürünün etiketinde "Forced to work exhausting hours" (Zorla, uzun saatler çalıştırılıyoruz) yazıyordu. Şoke olan Gallagher, 13 euro'luk bu elbiseyi satın aldıktan sonra firma yetkililerini aradı. 15 dakika telefonda bekletildikten sonra yetkililerden "Ürünü bize gönderirseniz gerekli araştımayı yaparız." yanıtını aldı.

 

 

Gazetelere konu ile ilgili konuşan Gallagher; "Bu elbisenin saatlerce çalışmaya zorlanan bir kişi tarafından dikildiğini düşünmek istemiyorum." dedi. Seni hayal kırıklığına uğratmak istemeyiz ama o elbise saatlerce çalışmaya zorlanan bir insan tarafından dikildi Rebecca. Ve buna dur demek için yeterli eforu kimse sarfetmiyor. Devran dönüyor…

 

 

Son Dakika: Bu olaydan sadece birkaç gün sonra ismi yine Rebecca olan bir müşteri, Primark'ın Swansea mağazasında benzer bir manzarayla karşılaştı. 21 yaşındaki Rebecca Williams'ın bulduğu elbisenin etiketinde ise "Degrading sweatshop conditions" yazıyordu.