TURING TESTİ’Nİ GEÇEN İLK YAPAY ZEKA

TURING TESTİ’Nİ GEÇEN İLK YAPAY ZEKA


Yapay Zeka Aklimizi Almaya Geliyor


Spike Jonze'un son filmi Her'deki gibi yapay zeka sahibi bilgisayar sistemlerinin çok yakında hayatımıza gireceğini sanıyoruz ama daha buna daha çok var. Bu amaç uğruna çalışıp, didinen bir şirketin yeni geliştirildiği bir işletim sisteminde aklı bırakın Her’dekinin benzeri bir sistemi bile ancak rüyalarımızda görebileceğimizi fark ettik. En azından çok çok yakın gelecekte değil ama ümit var… Çünkü; Rus araştırmacılar yeni geliştirdikleri bir işletim sistemine "Eugene Goostman" lakabını taktılar.

 

 

Vladimir Veselov, Eugene Demchenko ve Sergey Ulasen isimli üç program yazılımcısının ilk olarak 2001 yılında tasarladığı Eugene’in bilgi seviyesi ve inandırıcılığı geçen 13 yılda 13 yaşında bir çocuğunkiyle aynı duruma ulaştı. Eugene, 7 Haziran’da Londra'da bulunan Royal Society'de gerçekleşen bir testte Turing Testi'ni geçmeyi başardı. Karşınızdakinin insan olup olmadığını anlama testi olan Turing Testi’ni geçen ilk yapay zeka olan Eugene, ikinci dil olarak İngilizce biliyor. Eugene, testte jürinin üçte birini ikna ederek 13 yaşında bir çocuk zekasına sahip olduğunu kanıtladı. Jüriler test sonrası yaptıkları açıklamada; “Bir an bir botla konuşuyor hissine kapılmadık değil hani” dediler.

 

İnsanla yapay zekayı ayırt etmeye yarayan Turing Testi’nin mucidi Alan Turing, 20. yüzyılın sonlarında bir makinenin bu testi geçebileceğine inanıyordu. Bu gelişmeler onu haklı çıkarsa da daha 13 yaşında bir çocuğa denk bir sistem yaratabildiğimiz için önümüzde yenecek birkaç fırın ekmek var gibi geldi bize. Acaba Eugene insanlığın sonunu getirir mi?